Pasar al contenido principal
Este portal utiliza cookies propias o de terceros con fines analíticos, así como enlaces a portales de terceros para poder compartir contenido en las redes sociales. Puede obtener más información en la <a href="http://assets.usc.gal/es/aviso-legal">política de cookies</a>.

Eixos de especialización

Eixos de especialización Campus Terra 2022-2025 recollidos na documentación presentada para a Acreditación como campus de especialización do SUG o Campus Terra da USC pola Secretaria Xeral de Universidades, (DOG 173 do 8 de setembro 2021)

A natureza dinámica do proceso de especialización, as capacidades desenvolvidas no Campus Terra nos últimos anos e a procura da singularidade desta iniciativa na contorna económica e social, conduciron a focalizar a especialización principalmente sobre catro eixos que se representan na Figura 1: Produción Vexetal e Agricultura Sostible, Produción e Saúde Animal Sostibles, Alimentación Segura e Saudable e Xestión Forestal Sostible. Estes catro eixos científicos principais están relacionados con outros tres transversais, como son a utilización das TICs e as Ómicas, o Cambio Climático, e a Biodiversidade e Infraestruturas Verdes. Todo o conxunto enmárcase no paradigma da Bioeconomía Circular.

Proposta de especialización do Campus Terra para o período 2022-2025
Figura 1. Proposta de especialización do Campus Terra para o período 2022-2025

Cada un dos eixos principais centrase nunha serie de prioridades:

  • Producción vexetal e agricultura sostible
    • Prioridade 1. Xestión e uso eficiente dos recursos agrícolas
    • Prioridade 2. Agroecoloxía: marco para o desenvolvemento dunha produción primaria sostible
    • Prioridade 3. Saúde das plantas: diagnóstico, prevención, control de plagas e patóxenos e obtención de variedades resistentes
  • Produción e saúde animal sostibles
    • Prioridade 1. Cría, reprodución e mellora
    • Prioridade 2. Nutrición, saúde e bienestar animal: One Health
  • Alimentación segura e saudable
    • Prioridade 1. Seguridade alimentaria
    • Prioridade 2. Alimentación, saúde e consumidores
    • Prioridade 3. Tecnoloxía e procesado de alimentos
  • Produción forestal sostible
    • Prioridade 1. Política e gobernanza.
    • Prioridade 2. Xestión forestal multifuncional
    • Prioridade 3. Construción en madeira
    • Prioridade 4. Incendios forestais

Ámbitos temáticos, prioridades e retos

O previsible aumento da demanda mundial de alimentos fará necesario o incremento das producións, que deberá ser abordado sen poñer en risco a sustentabilidade ambiental. Doutra banda, o incremento da produción terá que adaptarse aos efectos do cambio climático, o que fará necesario o desenvolvemento de novas variedades e especies, novas condicións de produción, sistemas de produción con menor impacto, así como ser capaces de afrontar novas enfermidades emerxentes. 

Eixo 1. Produción vexetal e agricultura sostible
Eixo 1. Produción vexetal e agricultura sostible
Eixo 2. Produción e saúde animal sostibles
Eixo 2. Produción e saúde animal sostibles
Eixo 3. Alimentación segura e saudable
Eixo 3. Alimentación segura e saudable
Eixo 4. Produción forestal sostible
Eixo 4. Produción forestal sostible

Ámbitos transversais

Tecnoloxías da información e a comunicación: TIC

Fai algo máis dun ano a prestixiosa revista The Economist publicaba unha reportaxe titulada The future of agriculture. Nas súas páxinas contábase, con abundantes exemplos, diversas maneiras nas que a investigación e o desenvolvemento tecnolóxico, a innovación e a transferencia de tecnoloxía están a modificar a forma na que as explotacións agrícolas e gandeiras producen os alimentos que son a base do noso sustento, así como as materias primas necesarias nas máis diversas actividades industriais. As tecnoloxías da información e as comunicacións configúranse, nesta paisaxe de profundas transformacións, como elementos indispensables para a mellora e sustentabilidade do sector primario.

Os beneficios da integración das TIC nos sistemas produtivos agrícolas, gandeiros e forestais abarcan múltiples ámbitos: facilitan a consecución dunha maior produción a menores custos, unha mellor xestión dos recursos hídricos e os insumos enerxéticos, as fontes de información de innumerables variables relacionadas coa evolución/necesidades dos cultivos en tempo real a custos alcanzables, contribuíndo á mellora da calidade das producións así como á mellora da saúde dos animais, entre outros.

A Comisión Europea no documento A strategic approach to EU agricultural research and innovation, identifica ás TIC como unha das ferramentas transversais ás que as políticas europeas de innovación no sector agrario deben prestar atención. A adopción destas no sector está por baixo das expectativas, variando amplamente entre os distintos países da UE, e existindo unha necesidade constatada de abordar o acceso a estas tecnoloxías por parte das explotacións de tamaño medio e pequeno, una cuestión de maior relevancia en Galicia que noutras rexións europeas, dada a preponderancia das explotacións de menor tamaño e a xestión fundamentalmente familiar.

Ao longo dos apartados dedicados ás prioridades científicas nos distintos ámbitos sectoriais, fíxose xa referencia a retos específicos relativos á agricultura de precisión, aspectos como a xestión dos recursos hídricos ou o smart farming en xeral, relacionados coa optimización dos insumos necesarios para a produción agrícola ou gandeira (como a enerxía, un factor crave para a sustentabilidade económica das ganderías intensivas). As TIC son hoxe tamén unha ferramenta imprescindible na xestión dos espazos naturais ou na xestión forestal, tal como demostran os traballos realizados por distintos grupos de investigación do Campus Terra.

Este Campus terá como unha das prioridades, común a todos os eixos sectoriais, o desenvolvemento de ferramentas TIC coas súas propias capacidades ou en colaboración con socios científicos e tecnolóxicos doutras áreas científicas, destinadas á súa utilización no sector primario e con especial énfase na xestión forestal e a optimización do uso dos insumos nas explotacións agrícolas e gandeiras, así como na adaptación ás necesidades da tipoloxía de explotación predominante na nosa contorna.

Tecnoloxías "ómicas"

A aplicación das metodoloxías e análises xenómico é transversal a todos os eixos que conforman a investigación do Campus Terra. O desenvolvemento de marcadores e xenotipado a gran escala para a avaliación de recursos xenéticos en poboacións naturais é esencial para a súa xestión sostible. En particular, o impacto do cambio climático poderá ser avaliado grazas ao desenvolvemento de marcadores ligados a rexións xenómicas sometidas a selección en relación cos cambios ambientais asociados (temperatura, CO2…) ou a través dos cambios nas comunidades de microorganismos (mediante a análise do microbioma). A diversidade de metodoloxías para a mellora sostible da Produción Animal e Vexetal vai, desde as ferramentas tradicionais da Xenética Cuantitativa (herdabilidade, valor mellorante…) ata as máis sofisticadas relacionadas coa selección asistida por marcadores (MAIS) e a selección xenómica para aqueles caracteres de baixa herdabilidade ou de difícil avaliación. Así mesmo, a xenómica funcional (transcriptoma, proteoma, etc.) proporciona información crave para a comprensión dos mecanismos fisiolóxicos esenciais e para a validación de asociacións relacionadas con caracteres de interese. Igualmente, a avaliación das comunidades microbianas asociadas a organismos, solos e medioambiente é de gran relevancia para explicar diferenzas de produción, por exemplo, en función da dieta ou das características edafolóxicas, sen esquecer a súa importancia na evolución e recuperación das zonas queimadas polos incendios. A mellora das producións animais require unha abordaxe multidisciplinar que implica a áreas relacionadas coa nutrición, a saúde ou a reprodución, pero, sen dúbida, a súa mellora sostida no tempo fundaméntase en gran medida na selección xenética.

A produción de alimentos está ligada á sustentabilidade das producións vexetais e animais, pero, ademais, as metodoloxías xenómicas están a ser aplicadas como ferramentas moi precisas na identificación de variedades pola súa orixe e calidade, así como na rastrexabilidade ao longo da cadea de produción de alimentos, esenciais para a certificación alimentaria. O Campus Terra conta cunha Plataforma de Xenómica (secuenciación, xenotipado) e nos últimos anos puxo en marcha tecnoloxías xenómicas punteiras (RAD-seq, RNA-seq, secuenciación e ensamblado de xenomas e transcriptomas, análises do microbioma), que permiten a aplicación de ferramentas moleculares en relación cos retos expostos nos distintos eixos.  

Cambio climático / Cambio global

Na comunicación da Comisión Europea “O futuro dos alimentos e a agricultura” ao Parlamento Europeo, ao Comité Económico e Social Europeo e ao Comité das Rexións, destinada a fixar o marco sobre o que se remodelará a PAC, sinálase que a agricultura é un dos sectores máis vulnerables ao cambio climático: “A escaseza de auga e o cambio que experimentaron os patróns de choivas, a variación e os incrementos xerais da temperatura, o aumento da intensidade e a persistencia dos fenómenos extremos relacionados co clima, a presenza e persistencia de (novas) pragas e enfermidades, e os riscos de incendio xa están a ser un desafío para a produción e as prácticas agrícolas e silvícolas actuais”.

O cambio climático, en especial no referente á súa repercusión na agricultura, silvicultura e gandería, os mecanismos necesarios para adaptarse ao mesmo e como contribuír á súa mitigación, conforman, tal e como se recolleu anteriormente na descrición dos eixos sectoriais, un elemento transversal ás prioridades científicas, relevante para todos os sectores descritos.

Desde o Campus Terra prestarase maior atención, neste ámbito, a cuestións como:

  • Cambio climático e incendios forestais. Aínda que os incendios forestais son un problema complexo, no que inciden moi diversos factores, desde os relacionados co abandono do mundo rural ás prácticas silvícolas, o cambio nos patróns de choivas (con períodos de seca máis extensos), a elevación das temperaturas, os ventos, etc., teñen unha repercusión cientificamente demostrada no incremento dos lumes forestais e a súa virulencia.
  • Novas pragas e enfermidades: como no caso anterior, a elevación media das temperaturas está a significar a aparición de novas pragas tanto a nivel vexetal como a nivel da gandería e acuicultura, ao darse unhas condicións que favorecen a proliferación de novos patóxenos e vectores de contaxio. Estas pragas teñen unha repercusión económica, por perdas nos cultivos e na produción gandeira e acuícola, e implicando maiores riscos para a biodiversidade autóctona.
  • No ámbito da seguridade alimentaria, o Campus Terra prestará especial atención á aparición de novos compostos tóxicos relacionados cos cambios ecolóxicos que se asocian ao quecemento global. Os riscos tóxicos débense á proliferación de novos organismos en contornas novas, tales como fungos en plantas e algas en contornas acuáticas.
  • As oportunidades do cambio climático. Aínda que o cambio climático é un problema global, a nivel local poden existir oportunidades para o sector primario que é necesario identificar para desenvolver, contribuíndo as mesmas a paliar, cando menos parcialmente, os efectos adversos: entre outros, favorecer as posibilidades de novos cultivos mellor adaptados ás novas condicións.
  • Colaboración con institucións internacionais (Global Research Alliance, Global Alliance for Climate Smart Agriculture, FAO) na cuantificación do balance do carbono e a mellora do secuestro de carbono a través do emprego de diferentes técnicas e a súa cuantificación por medio do desenvolvemento de indicadores.

O estudo dos fenómenos asociados ao cambio climático en relación co sector primario require unha estreita colaboración entre disciplinas científicas diferentes.

Biodiversidade e infraestruturas verdes

A xestión dos recursos (de forma especial o solo, a auga e a biodiversidade) é primordial para chegar ao correcto equilibrio entre a produción agrícola, gandeira e forestal, e a protección do medioambiente mediante un uso eficiente dos recursos. A integración ecolóxica das explotacións coa contorna é esencial para manter e potenciar a provisión de servizos ecosistémicos. De feito, a PAC sinala que, tanto na actualidade como para os próximos anos, o reto da xestión sostible dos recursos naturais implica o mantemento dunha economía rural viva, concedendo á agricultura, gandería e o bosque un papel fundamental na mitigación dos problemas ambientais e, en particular, na adaptación ao cambio climático.

A biodiversidade e as infraestruturas verdes representan un ámbito transversal esencial da axenda científica do Campus Terra. Por unha banda, a mellora das producións agrícolas, gandeiras, acuícolas ou forestais depende, en gran medida, da diversidade de recursos xenéticos existentes nas poboacións naturais ou cultivadas. Por outro, a provisión de servizos ecosistémicos está estreitamente asociada á biodiversidade e a súa xestión sostible. En consecuencia, a aproximación científica ao estudo a biodiversidade, non se fará exclusivamente desde unha visión conservacionista, senón engarzada coas directrices da nova PAC e a necesaria vinculación da diversidade á propia sustentabilidade da actividade agraria e á xeración de bens e servizos sociais de carácter ecosistémico.

Entre os seis obxectivos definidos na Estratexia sobre Biodiversidade da Unión Europea, catro deles foron obxecto da investigación realizada por grupos do Campus Terra, incluíndo o mantemento e a restauración dos ecosistemas e os seus servizos; a contribución da agricultura e a silvicultura ao mantemento e á mellora da biodiversidade; a loita contra as especies exóticas invasoras e a avaliación dos recursos xenéticos relacionados coa produción primaria e o sostemento da biodiversidade.

A importancia das infraestruturas verdes reflíctese na súa incorporación a diferentes estratexias da Unión Europea, por exemplo, o propio programa Horizonte 2020, o FEDER, a Directiva Marco da auga, a Directiva sobre Inundacións ou a Estratexia de Adaptación ao Cambio Climático.

Os grupos de investigación do Campus Terra centrarán as súas actividades de investigación na xeración de novas metodoloxías de avaliación e a análise de recursos biolóxicos, así como na provisión de orientacións e planificación para a súa xestión sostible. Buscaranse solucións innovadoras e sostibles aplicables, fundamentalmente, á contorna galega e a outros territorios de características semellantes, que se enfrontan a retos similares. A investigación que se desenvolverá prestará especial atención a ámbitos como o desenvolvemento rexional, o desenvolvemento rural, o cambio climático, a xestión de riscos ante catástrofes, a sustentabilidade da agricultura, a gandería, a acuicultura e as prácticas silvícolas, con especial atención á súa relación coa conservación do medio ambiente e o patrimonio natural e cultural.

Los contenidos de esta página se actualizaron el 03.08.2022.