Skip to main content

O proxecto NeoGiANT define os retos máis inmediatos no impulso da economía circular no sector do viño

Este proxecto internacional do programa H2020 está coordinado pola catedrática de Química Analítica da USC Marta Lores. FOTO: Santi Alvite
Este proxecto internacional do programa H2020 está coordinado pola catedrática de Química Analítica da USC Marta Lores. FOTO: Santi Alvite
O consorcio desenvolve en Gante a súa segunda asemblea xeral do 23 ao 24 de novembro
Santiago de Compostela

A segunda asemblea xeral do proxecto NeoGiANT botou a andar este mércores 23 e esténdese ata o venres 24 de novembro, na localidade belga de Gante. Nas sesións os participantes actualizarán o estado do proxecto logo do primeiro ano de traballo e establecerán a axenda para os vindeiros seis meses. NeoGiANT (The power of grape extracts: antimicrobial and antioxidant properties to prevent the use of antibiotics in farmed animals) pretende desenvolver un conxunto de novos produtos para animais —alimentos, profilácticos e diluíntes de esperma— baseados en extractos naturais. Deste xeito, aspírase a  diminuír o uso de antibióticos na cría e substituír os conservantes sintéticos. Estes novos produtos levarán como ingrediente activo un extracto de bagazo de uva blanca (e-Vitis), obtido de Vitis vinifera, concretamente da variedade Albariño, mediante unha técnica de extracción sostible e patentada.

Este proxecto internacional do programa H2020 está coordinado pola catedrática de Química Analítica da USC Marta Lores. O consorcio atópase integrado por 20 socios de nove países, dos cales catro son institucións de educación superior —alén da USC, toman parte as universidades de Porto, Berlín e Bohemia do Sur na República Checa—. O equipo da USC está formado polos investigadores Carmen García Jares, Trinidad de Miguel, Sandra Sánchez, Patricia Díaz, Roberto Bermúdez e Maribel Quiroga.

“A proposta baséase na valorización de residuos da industria vitivinícola (co-produtos) procedentes da produción de viños brancos de alta calidade que conservan, tras o proceso de vinificación, unha importante carga dos compostos bioactivos orixinalmente presentes na uva”, explica a profesora Lores. Co fin de obter un extracto multicompoñente listo para o seu uso dun modo eficiente e “verde”, aplícase unha metodoloxía alternativa á extracción convencional que é, ademais, facilmente escalable. Así obtéñense ingredientes funcionais en sistemas de produción sostibles que contribúen a implementar accións de economía circular no sector do viño. “O obxectivo último do proxecto é reducir a aparición de novas resistencias antimicrobianas e controlar mellor as resistencias antimicrobianas existentes no eido da cría e reprodución de animais destinados ao consumo humano”, sinala a responsable do proxecto.

“As excelentes propiedades do extracto natural, baseadas nos polifenois bioactivos da uva Albariño, proporcionarán protección antimicrobiana e antioxidante aos animais, mellorando o seu benestar e rendemento e actuando como terapias preventivas”, continúa a profesora Lores. Os produtos que se desenvolvan estarán deseñados para controlar un bo número de enfermidades infecciosas de grande importancia na produción animal, tanto en gandería —bovina, porcina e avícola— como en acuicultura; pero non só para evitar o crecemento de microorganismos, senón para mellorar a saúde e o benestar dos animais, aumentando así ademais a rendibilidade das instalacións gandeiras e das piscifactorías. 

O consorcio atópase integrado por 20 socios de nove países
O consorcio atópase integrado por 20 socios de nove países
The contents of this page were updated on 11.23.2022.