Créditos ECTS Créditos ECTS: 3
Horas ECTS Criterios/Memorias Clase Expositiva: 30 Total: 30
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia ordinaria de Cuarto Ciclo
Departamentos: Departamento externo de 4º Ciclo
Áreas: Área externa de 4º Ciclo
Centro IV Ciclo
Convocatoria: Primeiro semestre
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable
A Nutrición é un proceso físico e químico mediante o calo organismo asimila, integra e utiliza os nutrientes, é dicir, as sustancias necesarias para o seu funcionamento, recambio e desenrolo. A función de nutrición é aquela mediante a que los organismos repoñen a materia destruída e aportan la enerxía que necesitamos continuamente.
É moi importante que a sociedade coñeza unha serie de conceptos básicos sobre nutrición e alimentación para poder seleccionar os alimentos adecuados para levar a cabo unha vida saudable.
• Coñecer os conceptos básicos da Nutrición
• Coñecer os diferentes tipos de nutrientes e necesidades dos mesmos no ser humán
• Coñecer os fundamentos dunha dieta saudable
• Coñecer as características da alimentación nas diferentes etapas da vida
• Coñecer a influencia da alimentación nalgunhas enfermidades comúns da poboación
• Coñecer os distintos trastornos alimentarios
• Aprender a seleccionar alimentos e confeccionar menús para unha dieta saudable
• Aprender a interpretar o etiquetados dos alimentos
• Interpretar a pirámide de alimentos
• Estudar as diferencias entre a dieta mediterránea e a dieta atlántica
CONTIDOS
Tema 1: HISTORIA DA NUTRICIÓN
Tema 2: CONCEPTOS BÁSICOS
Tema 3: TIPOS DE NUTRICIÓN NOS SERES VIVOS
Tema 4: APARATOS E SISTEMAS DO ORGANISMO QUE INTERVEÑEN NA ALIMENTACIÓN
Tema 5: COMPOSICIÓN CORPORAL E TIPOS DE NUTRIENTES
Tema 6: PIRÁMIDE NUTRICIONAL
Tema 7: DIETA ATLÁNTICA E DIETA MEDITERRANEA
Tema 8: ETIQUETADO DOS ALIMENTOS
Tema 9: ALIMENTACIÓN NAS DIFERENTES ESTAPAS DA VIDA
Tema 10: NUTRICIÓN E ENFERMIDADE
Tema 11: TRASTORNOS ALIMENTARIOS
Tema 12: INTOXICACIÓN POR ALIMENTOS (POSIBLE SALIDA/VISITA ALGUNHA EMPRESA REALCIONADA COS CONTIDOS DA MATERIA, INCLUÍDOS NESTE TEMA)
Tema 13:A DIETA SALUDABLE
• Thompson, J. L., Manore, M. M. y Vaughan, L. A. (2008). Nutrición. Madrid: Pearson Educación.
• Cao, M. J. (2001). Nutrición y dietética. Barcelona: Masson.
• Atención de enfermería en nutrición y dietética: Manuel del alumno. Málaga: ICB Editores. (2012).
• Bezares, V. R. (2012). Evaluación del estado de nutrición en el ciclo vital humano. México: Mc GrauHill.
• Burke, L. (2010). Nutrición en el deporte. Madrid: Editorial Médica Panamericana.
• Gil, A. et al. (2010). Tratado de nutrición. Madrid: Editorial Médica Panamericana.
• Martín, C. (2009). Nutrición y dietética. Madrid: Difusión avances de enfermería.
• Müller. M. (2008). Nutrición y salud pública. Zaragoza: Acribia.
• Thompson, J. (2008). Nutrición. Madrid: Pearson.
• Olveira, G. (2007). Manual de nutrición clínica y dietética. Madrid: Díaz de Santos.
• Á competencia básica que deberá adquirir ó alumnado de dita materia será a de coñecer as bases e fundamentos da alimentación e da nutrición humana, xunto cos seus conceptos básicos. Coñecer a composición corporal e tipos de nutrientes. Manexar a pirámide nutricional. Coñecer os diferentes tipos de dietas e patoloxías que poden aparecer no ser humano relacionadas coa nutrición.
• Clases teóricas con apoio de novas tecnoloxías e medios audiovisuais: presentacións en Power Point, vídeos informativos, noticias de periódicos dixitais, etc
• Resolución de problemas relacionados cos contidos teóricos da materia
• Realización de debates e traballos
• Seminarios sobre temas de nutrición e saúde que sexan de actualidade cada ano
• Clases prácticas relacionados cos contidos teóricos da materia
• Visualización de películas/documentais relacionadas cos contidos da materia
• O sistema de avaliación levarase a cabo o longo do curso mediante a presentación de traballos curtos e sinxelos relacionados coa materia explicada na clase 80% da nota.
• Participación activa na aula 20% da nota.
• Asistencia a clase.
Tempo necesario para asistir as clases (30h) e o tempo de traballo persoal para a realización dos traballos na casa (3h)
É recomendable a asistencia a clase e a participación activa na aula.
Se o alumnado está de acordo os primeiros días de curso falaremos da posibilidade de facer unha visita a unha empresa alimentaria, relacionada cos contidos de materia, en horario extraescolar.
Teremos unhas conferencias participativas ó longo do curso impartidas polo Instituto Galego de Consumo.
Cristina Gómez Cantorna
Coordinador/a- Departamento
- Departamento externo de 4º Ciclo
- Área
- Área externa de 4º Ciclo
- Correo electrónico
- cristina.gomez.cantorna [at] usc.es
- Categoría
- Profesional área externa_máx. 30 h
María José Fungueiriño Castro
- Departamento
- Departamento externo de 4º Ciclo
- Área
- Área externa de 4º Ciclo
- Correo electrónico
- mariajose.fungueirino [at] usc.es
- Categoría
- Profesional área externa_máx. 30 h
Xoves | |||
---|---|---|---|
17:00-19:00 | Grupo /CLE_01 | Galego | 5512 Aula 3.02 Facultade Enfermaría |