Créditos ECTS Créditos ECTS: 6
Horas ECTS Criterios/Memorias Traballo do Alumno/a ECTS: 99 Horas de Titorías: 3 Clase Expositiva: 24 Clase Interactiva: 24 Total: 150
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Grao RD 1393/2007 - 822/2021
Centro Facultade de Humanidades
Convocatoria: Primeiro semestre
Docencia: Sen docencia (En extinción)
Matrícula: Non matriculable (Só plans en extinción)
O obxectivo prioritario da materia é que o alumnado obteña as chaves para a comprensión e a análise da difusión cultural en todos os soportes, desde os tradicionais ata as multiplataformas de comunicación, coa finalidade de que poida levar a cabo unha análise crítica, independente e fundamentada.
A partir de casos prácticos, traballarase na lectura con sentido obxectivo, reflexivo e comprensivo, máis alá da inconsciencia coa que a miúdo se analizan os contidos dos medios. Para isto, será básico aprender a contextualizar os paradigmas culturais comunicativos, asociados aos ámbitos político, económico e tecnolóxico no marco do mundo global.
En terceiro lugar, detectaranse as diferenzas existentes no modo de proceder entre os medios tradicionais e os que están ligados ás novas tecnoloxías, é dicir, dixitais, blogs e incluso contas de redes sociais nas que se difunden acontecementos culturais. Neste contexto, dedicarase espazo á recepción en mobilidade que permiten os multidispositivos.
Os contidos da materia xirarán arredor do estudo e capacitación na programación e a difusión cultural. Trátase dun curso estruturado en cinco temas.
1.-A Comunicación da cultura na historia da Humanidade
-A evolución das formas de difusión cultural
-A comunicación colectiva e os novos modelos
2. A túa empresa cultural.
- Actores e contidos: o briefing
- Relacións coa miña contorna: clientes, provedores, patrocinadores, colaboradores, competencia.
- Estratexias e técnicas de comunicación.
3. Canles de comunicación.
- As canles de comunicación.
- A web e o blogue.
- As redes sociais.
- As plataformas e redes culturais.
4. Medios de comunicación.
- A prensa: xéneros xornalísticos.
- Xornalismo cultural.
- Difusión cultural nos medios.
5. A comunicación e promoción.
- Converter a información cultural en noticia ou produto noticiable.
- Promoción e márketing.
- O plan de comunicación.
- As ferramentas tecnolóxicas.
- Bibliografía básica
BLANCO CASTILLA, E. y ESTEVE RAMIREZ, F. (edit.) (2010). Tendencias del Periodismo Especializado. Málaga: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Málaga.
DIJK, T. A. Van (2009). Discurso y poder. Barcelona: Gedisa.
GARCÍA CANCLINI, N. (1997). Cultura y comunicación: entre lo global y lo local. Buenos Aires: Universidad Nacional de La Plata.
FONTCUBERTA, M. (1993). La noticia. Pistas para percibir el mundo. Madrid: Ediciones Paidós.
LOSADA DÍAZ, J.C. (coord.) (2004). Gestión de la comunicación en las organizaciones. Barcelona: Ariel.
TUBAU, I. (1982). Teoría y práctica del periodismo cultural. Barcelona: ATE.
VV.AA. (1999). Estudios de periodística VII. Periodismo y promoción cultural. Bilbao: Universidad del País Vasco.
- Bibliografía complementaria
ADORNO, T. W. (1998). “Resumo sobre a industria cultural”. A trabe de ouro, 34, 63-68.
ARMAÑANZAS, E. e DÍAZ NOCI, J. (1996). El periodismo electrónico. Información y servicios multimedia en la era del ciberespacio. Barcelona: Ariel.
BAREI, S. (1999). "Periodismo cultural: crítica y escritura", en Ámbitos, Revista Andaluza de Comunicación, 2. Sevilla: Universidad de Sevilla.
BLANCO, E. e ESTEVE, F. (Eds.) (2010). Tendencias del periodismo especializado. Málaga: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Málaga.
CASTELLS, M. (2009). Comunicación y poder. Madrid: Alianza.
CEBRIÁN, B. E MARÍN, L. M. (2013). Áreas del periodismo. Salamanca: Comunicación Social.
ESTEVE RAMÍREZ, F. e MONCHOLI, M.A. (Coord.) (2007). Teoría y técnicas del Periodismo Especializado. Madrid: Editorial Fragua.
FERNÁNDEZ, J. e RICOY M.C. (2013). “A difusión interxeracional da cultura lúdico tradicional”, Revista Galega de Educación, 56, 78-82.
FONTCUBERTA, M. (1997). “Propuestas sistemáticas para el análisis y producción de información periodística especializada”, en ESTEVE, F. (coord.), Estudios sobre Información Periodística Especializada. Valencia: Fundación Universitaria San Pablo CEU.
FREIXANES, V. e MEIXIDE, A. (2010). O capital da cultura. Unha achega ás industrias culturais de Galicia. A Coruña: Fundación Caixa Galicia.
GOYANES, H., NÚÑEZ, M., ROMERO, P. e TÚÑEZ, M. (1996). A información en galego. Santiago de Compostela: Edicións Lea.
LEDO, M. (Cord.) (2013). Cine, diversidad y redes: pequeñas cinematografias, politicas de la diversidad y nuevos modos de consumo cultural. Buenos Aires: Instituto Universitario Nacional de Arte. Area Trasdepartamental de Critica de Artes: Santiago de Compostela Universidade.
LÓPEZ, X. e OTERO, M. (2001). As factorías da sociedade da información: produción de contidos para Internet. Santiago de Compostela: Edicións Lea.
MARTÍN SERRANO, M. (1979). Cultura en periodismo. Madrid: Fundación Juan March.
MARTÍNEZ ALBERTOS, J. L. (1989). El lenguaje periodístico. Madrid: Paraninfo.
MARTÍNEZ ROLÁN, X. (2019). Diseño de páginas web. Barcelona. Editorial UOC.
MIGUEL, J.C.(1993). Los grupos multimedia. Barcelona: Bosch.
RODERO, E. e SOENGAS, X. (2010). Ficción radiofónica: cómo contar una historia en la radio. Madrid: Instituto Oficial de Radio y Televisión.
TÚÑEZ, M. e CHILLÓN, A. (2010). “La gestión y difusión de la cultura a través de plataformas online”, II Congreso Internacional Latina. Santa Cruz de Tenerife: Sociedad Latina de Comunicación Social.
SOBRADOS, M. (Coord.) (2013). Presente y futuro en el periodismo especializado. Madrid: Fragua.
ZALLO, R. (1998). Economía de la Comunicación y la Cultura. Madrid: Akal.
O obxectivo prioritario da materia é que o alumnado adquira coñecementos que lle permitan entender como funciona a difusión cultural na sociedade en rede e que domine as técnicas básicas de comunicación cultural para que as poida aplicar ao ámbito das institucións culturais.
Esta materia está afectada polo proceso de extinción da oferta do título. Por este motivo só poden matricularse nesta materia o alumnado que xa o fixese en cursos anteriores, tendo dereito a titorización e avaliación, pero non a docencia lectiva.
A metodoloxía da ensinanza será, pois, de carácter titorial. Ao longo do curso o alumnado matriculado poderá e deberá concertar sesións de titoría coa docente para clarexar calquera aspecto da materia e da súa avaliación.
1ª OPORTUNIDADE: neste proceso de extinción da oferta do título, a avaliación farase exclusivamente a través da cualificación obtida no exame final, no que se valorará a adquisición dos contidos e competencias da materia e que se realizará na data estabelecida pola Secretaría da facultade.
2ª OPORTUNIDADE: neste proceso de extinción da oferta do título, a avaliación farase exclusivamente a través da cualificación obtida no exame final, no que se valorará a adquisición dos contidos e competencias da materia e que se realizará na data estabelecida pola Secretaría da facultade.
Para os casos de realización fraudulenta de exercicios ou probas será de aplicación o recollido na "Normativa de avaliación do rendemento académico dos estudantes e de revisión de cualificación".
O alumnado terá que dedicar corenta e catro horas e media de traballo presencial e cento dúas horas de traballo de preparación e de realización das actividades programadas.
Seguimento da actualidade nos medios de comunicación, seguimento das actividades programadas e seguimento do material que se actualizará no campus virtual da USC.
Aparte da bibiiografía, é importante que o alumnado se familiarice con algunas redes sociais, programas e aplicacións.
+ Redes sociais
Facebook: https://www.facebook.com/help/
Twitter: https://help.twitter.com/es
Instagram: https://help.instagram.com
Youtube: https://support.google.com/youtube/?hl=es#topic=9257498
Linkedin: https://www.linkedin.com/help/linkedin?lang=es
Google My Business: https://www.google.com/intl/es_es/business/
+ Xestor de redes sociais
Hootsuite: https://hootsuite.com/es/plans/free
+ Correo electrónico
Gmail: https://support.google.com/mail/?hl=es#topic=7065107
Outlook: https://support.office.com/en-us/outlook
+ Xestor de correos electrónicos
Mailchimp: https://mailchimp.com/es/help/
+ Ferramentas de oficina online
Google suite: https://gsuite.google.com/intl/es/
Microsoft Office 365: https://support.office.com/es-es
+ Mensaxería
Whatsapp: https://www.whatsapp.com
+ Ferramentas de deseño
Canva: https://www.canva.com/es_es/
+ Agregador de noticias
Feedly: https://feedly.com/i/welcome
+ Creador de webs e blogues
Wordpress: https://es.support.wordpress.com
Wix: https://support.wix.com/es/
+ Tratamento de foto
Fotor: https://www.fotor.com/es/
Snapseed: app
+ Repositorio de fotos
Pixabay: https://pixabay.com/es/
Pexels: https://www.pexels.com
+ Creación de vídeo
Magisto: https://www.magisto.com
Storymaker: app
+ Ferramentas de xestión de clientes (CRM)
Insightly: https://www.insightly.com
Vtiger: https://www.vtiger.com
Apps de cultura
- Google Arts & Culture: https://artsandculture.google.com
- Guía de ocio: https://www.guiadelocio.com
- Tripadvisor: https://www.tripadvisor.es
- Lonely Planet: https://www.lonelyplanet.es
- DailyArt: https://www.dailyartmagazine.com
- Know Fast: https://medium.com/@knowfastapp
Marta Veiga Izaguirre
- Departamento
- Ciencias da Comunicación
- Área
- Comunicación Audiovisual e Publicidade
- Correo electrónico
- martav.izaguirre [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Asociado/a de Universidade LOSU
16.01.2025 16:00-18:30 | Grupo de exame | Aula 12 |
11.06.2025 16:00-18:00 | Grupo de exame | Aula 12 |