Créditos ECTS Créditos ECTS: 6
Horas ECTS Criterios/Memorias Traballo do Alumno/a ECTS: 102 Horas de Titorías: 6 Clase Expositiva: 18 Clase Interactiva: 24 Total: 150
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Máster RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Fisioloxía
Áreas: Fisioloxía
Centro Facultade de Medicina e Odontoloxía
Convocatoria: Segundo semestre
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable | 1ro curso (Si)
Neste curso, os alumnos han familiarizarse co estudo da obesidade e as súas complicacións asociadas, así como os órganos competentes implicadas na regulación da homeostase enerxética.
O enfoque aos conceptos enumerados será desde o punto de vista experimental, a fin de que os alumnos desenvolvan a capacidade crítica con experimentos relacionados co estudo da obesidade pode ser atopada ao longo da súa vida profesional, e ser tamén capaz de hipóteses e experimentos de deseño usando as técnicas desta ciencia para responder preguntas científicas importantes.
1. Concepto de homeostase equilibrio / enerxía.
2. metodoloxía básica na investigación do control do peso corporal e na homeostase da enerxía. modelos de estudo patrón de consumo, comportamento e composición corporal de alimentación. Medidas de gasto de enerxía e actividade locomotora basal. Todos os modelos de exercicio forzado. As propostas para o estudo de hidrocarburo eo metabolismo lipídico.
3. O regulamento de inxestión de alimentos.
un. Os sinais de iniciación e terminación de inxestión de alimentos: factores neurais e humorais implicados na regulación a curto prazo.
b. tecido adiposo branco como un sistema de reserva de enerxía e órgano endócrino. Outros signos periféricos xerado dependendo do estado e distribución de depósitos de enerxía no corpo. Papel do tecido do tracto dixestivo, o páncreas, fígado e músculo. Sinalización dependendo dos niveis de substratos de enerxía circulante: glicosa e os ácidos graxos libres.
c. Central inxestión mecanismos reguladores. circuítos hipotálamo orexígeno e anorexígenos. Implicación doutras áreas do CNS: o tronco cerebral. mecanismos de homeostase non recompensa sistemas.
4. Compoñentes do gasto enerxético.
un. taxa metabólica basal. regulación endócrina do metabolismo de hidratos de carbono e graxas.
b. gasto de enerxía asociada ao exercicio.
c. termogênese adaptativa. tecido adiposo marrón e músculo esquelético: proteínas de desacoplamento UCP.
d. Relevancia do sistema nervioso simpático na regulación do gasto enerxético: taxa metabólica de repouso, efecto termogênico dos alimentos, o custo da enerxía de actividade física e termogênese adaptativa.
5. homeostase enerxética: sistema inmunitario e estrés.
6. Mecanismos de adaptación en canto a desequilibrio enerxético:
un. O xaxún e exercicio: regulación do metabolismo do fígado e músculo.
b. homeostase enerxética e reprodución: a xestación e lactación.
c. condicións patológicas:
i. Obesidade e síndrome metabólica.
II. Diabetes.
III. Trastorno alimentario.
IV. Desnutrición.
7. estratexias de intervención clínica no tratamento da obesidade:
un. visión dietética.
b. Patrón de exercicio físico.
c. visión farmacolóxica.
d. visión cirúrxica.
8. Nutrición:
un. requisitos e recomendacións nutricionais en seres humanos.
b. Nutrición durante o embarazo e lactación.
c. Nutrición durante o crecemento e desenvolvemento.
d. esixencias nutricionais e recomendacións en anciáns.
e. Nutrición e exercicio físico
The gut and energy balance: visceral allies in the obesity wars.
Badman MK, Flier JS.
Science. 2005 Mar 25;307(5717):1909-14.
Obesity wars: molecular progress confronts an expanding epidemic.
Flier JS.
Cell. 2004 Jan 23;116(2):337-50.
Central nervous system control of food intake.
Schwartz MW, Woods SC, Porte D Jr, Seeley RJ, Baskin DG.
Nature. 2000 Apr 6;404(6778):661-71.
The need to feed: homeostatic and hedonic control of eating.
Saper CB, Chou TC, Elmquist JK.
Neuron. 2002 Oct 10;36(2):199-211.
Interacting appetite-regulating pathways in the hypothalamic regulation of body weight.
Kalra SP, Dube MG, Pu S, Xu B, Horvath TL, Kalra PS.
Endocr Rev. 1999 Feb;20(1):68-100.
A. Xeral:
• organizar e planificar, baixo supervisión, o desenvolvemento dun proxecto de investigación.
• Ser capaz de traballar en conxunto para acadar obxectivos comúns de diferentes perspectivas.
• Ser capaz de analizar a literatura máis relevante na zona, e posúen a capacidade de realizar o razoamento crítico sobre hipóteses, propostas experimentais ou experimentos anteriores, tanto na área de estudo e en contextos máis amplos.
• Ser capaz de dar a coñecer os resultados e conclusións obtidos en experimentos
Xestionar facilmente as distintas bases de datos bibliográficas relevantes para a investigación biomédica.
• Posuír habilidades necesarias para a formación continuada no campo da biomedicina aprendizaxe nunha auto-orientado ou autónomo.
B. específico:
• Coñecer os mecanismos celulares e moleculares fundamentais para o mantemento do equilibrio de enerxía no corpo, cuxa alteración explica o desenvolvemento de varias patoloxías humanas.
• Abordar os conceptos máis importantes da regulación do metabolismo enerxético do punto de vista experimental.
• Ser capaz de deseñar, desenvolver e utilizar a metodoloxía adecuada para abordar experimentalmente un problema levantado no campo de estudo da homeostase enerxética e nutrición.
• Comprender os conceptos e procesos de integración e metabolismo hormonal coordinación. Relacionar os cambios hormonais que se producen en diferentes situacións fisiolóxicas e patolóxicas cos seus efectos.
• Capacidade de usar correctamente a terminoloxía da zona do metabolismo e endocrinoloxía.
• Ser capaz de integrar os máis recentes avances no estudo da regulación do peso corporal e da homeostase enerxética.
• Ser capaz de aplicar ese coñecemento no campo da nutrición humana.
• Para coñecer en profundidade as bases fisiolóxicas da nutrición humana e as necesidades nutricionais dos diferentes fases da vida en condicións fisiolóxicas e patolóxicas.
• Comprender a metodoloxía necesaria para avaliar os hábitos alimentarios e teñen a capacidade de concibir estratexias de intervención nutricional, tanto en situacións fisiológicas e patológicas.
-aulas teóricas
- Seminarios de discusión de artigos de investigación, protocolos experimentais.
Asistencia e participación
Durante o curso, cada alumno un traballo, ser preparados individualmente ser presentado.
.
.
Carlos Dieguez Gonzalez
- Departamento
- Fisioloxía
- Área
- Fisioloxía
- Teléfono
- 881812258
- Correo electrónico
- carlos.dieguez [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Catedrático/a de Universidade
Sulay A. Tovar Carro
Coordinador/a- Departamento
- Fisioloxía
- Área
- Fisioloxía
- Teléfono
- 881815456
- Correo electrónico
- sulay.tovar [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Profesor Contratado/a Doutor
Miguel Antonio Lopez Perez
- Departamento
- Fisioloxía
- Área
- Fisioloxía
- Teléfono
- 881815420
- Correo electrónico
- m.lopez [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Catedrático/a de Universidade
Ismael Gonzalez Garcia
- Departamento
- Fisioloxía
- Área
- Fisioloxía
- Correo electrónico
- ismael.gonzalez [at] usc.es
- Categoría
- Investigador/a: Ramón y Cajal
Martes | |||
---|---|---|---|
09:30-10:30 | Grupo /CLE_01 | Castelán | R.N.S.-Aula 10 |
Xoves | |||
11:30-13:30 | Grupo /CLE_01 | Castelán | R.N.S.-Aula 10 |