Créditos ECTS Créditos ECTS: 6
Horas ECTS Criterios/Memorias Traballo do Alumno/a ECTS: 99 Horas de Titorías: 3 Clase Expositiva: 24 Clase Interactiva: 24 Total: 150
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Grao RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Organización de Empresas e Comercialización
Áreas: Organización de Empresas
Centro Facultade de Administración e Dirección de Empresas
Convocatoria: Segundo semestre
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable
O propósito deste curso é o estudo da Dirección de Operacións, a través dos seguintes obxectivos:
-Familiarizar o alumno coa Dirección de Operacións, a súa definición, o seu contido e a historia do seu desenvolvemento.
-Recoñecer os diferentes enfoques estratéxicos desde o que se pode ver a produción.
-Entender as dimensións da Misión de Operacións e súa influencia tanto no deseño da estratexia de operacións coma no desenvolvemento diario.
-Estruturar as principais metodoloxías empregadas para xestionar os subsistemas operativos das empresas, facendo fincapé nas posibilidades de aplicación da tecnoloxía da información e comunicacións.
-Desenvolver nos alumnos as habilidades necesarias para tratar con éxito a configuración produtiva da empresa nas súas catro áreas: produto, tarefas produtivas, procesos e loxística.
Organización da Produción e Xestión de Operacións. Planificación da produción, misión e obxectivos do nivel operativo. Decisións sobre as operacións. Decisións de produto e decisións de proceso.
Operacións e produtividade. Dirección de proxectos. Estratexia e deseño de procesos. Estratexias de localización. Estratexias de layout. Dirección da cadea de subministros. Planificación agregada e planificación de ventas e operacións. Programación a corto prazo Sistemas JIT, TPS e de Produción Axustada. Mantemento e fiabilidade.
Básica
HEIZER, J. y RENDER, B. (2015): Dirección de la producción y de operaciones. Decisiones estratégicas (11ª ed.). Prentice Hall.
HEIZER, J. y RENDER, B. (2015): Dirección de la producción y de operaciones. Decisiones tácticas (11ª ed.). Prentice Hall.
Complementaria
DOMÍNGUEZ MACHUCA, J.A. y OTROS (1995): Dirección de operaciones. Aspectos estratégicos en la producción y los servicios. McGraw-Hill.
DOMÍNGUEZ MACHUCA, J.A. y OTROS (1995): Dirección de operaciones. Aspectos tácticos y operativos en la producción y los servicios. McGraw-Hill.
FERNÁNDEZ SÁNCHEZ, E. y otros (2006): Estrategia de Producción. Mc. Graw Hill
Esta materia contribúe as seguintes competencias do grao:
Competencias básicas
CB2 - Que os alumnos podan aplicar os seus coñecementos ao seu traballo ou vocación dunha forma profesional e teñan as competencias que típicamente se demostran a través do deseño e defensa de argumentos e a resolución de problemas dentro do seu campo de estudo
Competencias xeráis
CG4 - Saber comunicar información, ideas, problemas, e propostas de solución, as cuestións de natureza empresarial a un público especialista ou non, utilizando tanto a linguaxe verbal e escrita como os medios e técnicas de representación de relacións e presentación de datos que son usados na disciplina
CG5 - Posuír os coñecementos xerais e as habilidades de aprendizaxe necesarias para continuar estudando e para a realización de estudos especializados en diversas áreas da empresa e noutras áreas relacionadas, cun elevado grao de autonomía.
Competencias transversáis
CT6 - Resolución de Problemas
CT7 - Toma de Decisións
CT8 - Razoamento crítico
CT9 - Autonomía no prendizaxe
CT10 - Traballo en equipo
CT21 - Xestión de proxectos
Capacidades específicas
B5 - decisións tácticas e estratéxicas relacionadas coa área de produción
D8 - derivar dos datos a información relevante non recoñecibles por non-profesionais
D9 - usar a tecnoloxía da información e comunicación ao longo da súa actuación profesional
D10 - aplicar a análise dos problemas, criterios profesionáis en base a ferramentas técnicas
D11 - comunicarse con fluidez no seu contorno e traballar en equipo
As sesións de aula adicadas ás clases expositivas terán como obxectivo introducir ao alumnado nos contidos dos temas que conforman o programa, salientando os aspectos especialmente relevantes e as relacións entre eles. As sesións interactivas en grupos reducidos baseáranse na aplicación práctica dos contidos teóricos expostos nas sesións expositivas. Estas sesións estarán encamiñadas a resolución de casos e exercicios prácticos para mellorar a habilidade do alumnado en recoñecer, definir e analizar os problemas aos que se enfrontan as empresas, e poder tomar as decisións máis axeitadas, á vez que se facilita a interacción entre o alumnado. Todas estas actividades se complementarán co traballo persoal que o alumnado deberá adicar a cada unha delas. Este traballo autónomo será guiado polo/a profesor/a nas horas destinadas a titorías. As titorías serán prioritariamente presenciais.
Durante o curso, utilizarase a aula virtual para tarefas de comunicación, docencia e avaliación. Poderase utilizar tamén a ferramenta Microsoft Teams; neste caso, informarase oportunamente ó alumnado.
En caso de ser posible, levarase a cabo algunha sesión práctica en forma de conferencia ou visita a empresa.
A avaliación da materia lévase a cabo do seguinte xeito:
- Avaliación continua: análise de casos, entrega de exercicios, traballos, probas de avaliación continua... Peso na cualificación final: 30%.
- Exame final. Peso na cualificación final: 70%.
Estas dúas partes que conforman a cualificación do alumnado, aplicaranse nas dúas convocatorias (ordinaria e extraordinaria), de tal forma que a puntuación obtida na avaliación continua (30%) manterase para a convocatoria de xullo.
Para pasar o curso o alumno debe obter unha nota maior ou igual a cinco (sobre dez) no exame, e unha cualificación final (de exame mais actividades) tamén superior a cinco (sobre dez).
A relación de competencias que serán avaliadas nesta materia detállanse a continuación:
- Avaliación continua: CB2; CG4 ;CT7;CT9;CT10;CT21;D9;D11
- Exame final: CG5;CT6;CT8;B5;D8;D10
Na avaliación, ademáis de adquisición de coñecementos, consideraranse aspectos tales como o uso axeitado das técnicas e ferramentas propias da materia, a claridade e capacidade expositiva, o dominio da terminoloxía propio da materia ou a participación activa.
A asistencia tanto ás clases expositivas como ás clases interactivas é obrigatoria, salvo que ao alumno ou alumna lle sexa concedida a dispensa de asistencia, seguindo a Instrucción N. 1/2017, da Secretaría Xeral, sobre a dispensa da asistencia a clase en determinadas circunstancias. Os estudantes que teñan a dispensa, serán avaliados cun exame final específico que representará o 100% da nota final.
Para os casos de realización fraudulenta de exercicios ou probas será de aplicación o recollido na Normativa de avaliación do rendemento académico dos estudantes e de revisión de cualificacións.
As probas e exercicios de avaliación continua e o exame final realizaranse de forma presencial.
*A asignatura ten 6 créditos e cada crédito equivale a 25 horas de traballo.
As horas son distribuídas do seguinte xeito:
- Presenciais (incluen as horas de ensino expositivo, interactivo, tutorías e avaliación): 60 horas
- Traballo persona do alumno: 90 horas
Participación nas clases teóricas e prácticas.
Resolución dos casos e problemas expostos
Estudo do libro de lectura obrigatoria
Lecturas recomendadas.
Recomendacións previas: Coñecementos básicos de Organización de empresas e de Informática de Xestión
Alejo Becerra Diaz
Coordinador/a- Departamento
- Organización de Empresas e Comercialización
- Área
- Organización de Empresas
- Teléfono
- 982824460
- Categoría
- Profesor/a: Profesor Interino/a substitución S. Esp. e outros
Fernando Garcia Novo
- Departamento
- Organización de Empresas e Comercialización
- Área
- Organización de Empresas
- Correo electrónico
- fernando.garcia.novo [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Asociado/a de Universidade LOSU
Xoves | |||
---|---|---|---|
11:00-12:45 | Grupo /CLE_01 | Castelán | Aula 3 |
26.05.2025 12:00-15:00 | Grupo /CLE_01 | Aula Magna |
30.06.2025 16:00-19:00 | Grupo /CLE_01 | Aula Magna |