Créditos ECTS Créditos ECTS: 4.5
Horas ECTS Criterios/Memorias Traballo do Alumno/a ECTS: 74.5 Horas de Titorías: 2 Clase Expositiva: 18 Clase Interactiva: 18 Total: 112.5
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Grao RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Produción Vexetal e Proxectos de Enxeñaría
Áreas: Produción Vexetal
Centro Escola Politécnica Superior de Enxeñaría
Convocatoria: Segundo semestre
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable
- Coñecer, comprender e utilizar os principios da Tecnoloxía da Produción Hortofrutícola.
- Coñecer, comprender e utilizar as bases e tecnoloxía da propagación e produción frutícola.
- Coñecer, comprender e utilizar o corrol e calidade e as tecnicas da comercializaciónde froitas.
A memoria do título contempla para esta materia os seguintes contidos:
Os frutales e a súa importancia socioeconómica. Os frutales de pebida. Os frutales de óso. Os froitos secos. Os arbustos frutais. Outros frutais (olivo, cítricos...)
Estes contidos serán desenvolvidos de acordo co seguinte temario:
Bloques de contidos teóricos (horas expositivas e horas de traballo do alumno):
Os frutales de pebida (5 h de clase e 12,5h dedicadas a o estudo):
I- Introdución e generalidades (0,5 h)
II.- Técnicas de cultivo: propagación e labores culturais (3,5 h)
III.- Recolección, conservación e comercialización (1,0 h)
Os frutales de óso (4 h de clase e 10h dedicadas a o estudo):
I- Introdución e generalidades (0,5 h)
II- Técnicas de cultivo: propagación e labores culturais (3 h)
III- Recolección, conservación e comercialización (0,5 h)
Os pequenos froitos ou arbustos frutais (5 h de clase e 12,5 h dedicadas a o estudo do alumno):
I- Introdución e generalidades (0,5 h)
II- Técnicas de cultivo: propagación e labores culturais (3,5 h)
III- Recolección, conservación e comercialización (1 h)
Os froitos secos (2 h de clase e 5 horas dedicadas a o estudo do alumno).
Outros frutales (2 h de clase e 5 h dedicadas a o estudo do alumno).
Bloques de contidos prácticos (horas de docencia interactiva e horas do traballo do alumno):
I.- Propagación de especies frutales (1 h - 2h)
II.- Poda e outros labores culturais (entutorado) de diversas especies frutales (7 h - 14 h)
III.- Resolución de problemas (7 h - 14 h)
IV.- Prácticas de campo: viaxe (3 h - 1,5 h)
BIBLIOGRAFÍA BÁSICA:
- Agustí, M; Fonfria, MA. 2010. Fruticultura. Mundi-Prensa. Madrid.
- Coque, M.; Diaz, MB; Garcia, JC. 2012. Poda de froiteiros e técnicas de propagación e plantación. MAPA. Madrid
- Coque, M.; Diaz, MB; Garcia, JC. 2008. El cultivo del manzano. MAPA. Madrid
BIBLIOGRAFÍA COMPLEMENTARIA:
- Diversos artigos de revístalas Fruticultura profesional, Scientia horticulturae, Journal of the American Society for Horticultural Science, Fruit Breeding, Tree Genetics & Genomes… Devanditos artigos exporanse tema a tema.
En relación ás especificadas na memoria do título, esta materia contribúe a adquirir as seguintes competencias:
BÁSICAS E XENERAIS
CG1 – coñecemento en materias básicas, científicas e tecnolóxicas que permitan unha aprendizaxe continua, así como unha capacidade de adaptación ás novas situacións ou contornas cambiantes.
TRANSVERSAIS
CT1 - Capacidade de análise e síntese
CT2 – capacidade para o razoamento e a argumentación
CT3 – capacidade de traballo individual, con actitude autocrítica
CT4 – capacidade para traballar en grupo e abarcar información diversa e actualizada.
CT7 – Capacidade para realizar unha exposición en público de forma clara concisa e coherente
CT10 – Utilización de información bibliográfica e da internet.
CT12 - Capacidade para resolver problemas mediante a aplicación integrada dos seus coñecementos.
ESPECÍFICAS
CEG5 - Capacidade para a redacción e firma de estudos de explotacións agrícolas.
CEG6 - Capacidade para a dirección e xestión de explotacións agrícolas, con coñecemento das novas tecnoloxías, os procesos de calidade, trazabilidad e certificación e as técnicas de márketing e comercialización de produtos alimentarios e plantas cultivadas.
HJ1 - Capacidade para coñecer, comprender e utilizar os principios da tecnoloxía da produción hortofrutícola
HJ2 - Capacidade para coñecer, comprender e utilizar os principios das bases e tecnoloxía da propagación e produción hortícola. Control de calidade de produtos hortofrutícolas. Comercialización.
A docencia expositiva levará a cabo principalmente mediante clases expositivas apoiadas por material que o profesor achega e pon ao dispor dos alumnos na aula virtual.
A docencia interactiva en seminarios consistirá principalmente na resolución de problemas e casos prácticos.
A docencia interactiva de prácticas consistirá na realización de traballos na leira de prácticas, realizando podas, entutorado e seguimento de diferentes cultivos. Tamén se realizará unha viaxe de prácticas no que os alumnos entrar en contacto con diferentes aspectos da produción de froitas en Galicia así como cunha industria transformadora de elaboración de sidra.
As competencias que permiten adquirir os diferentes métodos de ensino utilizados son:
- Docencia expositiva: CT1, CT3, CG1, CEG5, CEG6, HJ1, HJ2
- Docencia interactiva de seminarios: CT1, CT2, CT3, CT4, CT10, CT12, CR2, CEG5, CEG6, HJ1, HJ2
- Docencia interactiva de prácticas: CEG5, CEG6, HJ1, HJ2
A avaliación da materia realizarase mediante:
Exercicios escritos: nos que se avaliará a adquisición de coñecementos e competencias traballados en toda a materia.
O valor dos exercicios na nota final será do 70%.
Se nos exercicios da primeira oportunidade alcánzase a cualificación de 5 pero non se supera a materia, se garda esa nota para a convocatoria de segunda oportunidade.
Asistencia activa e participación nas clases: valorarase mediante control de asistencia e observación da actitude e participación nas clases. Terá unha contribución na nota final do 10 %.
Aproveitamento das prácticas, que son obrigatorias: nalgunhas prácticas realizaranse probas para determinar o nivel de aproveitamento das mesmas, incluíndo a viaxe. Só poderán realizar a proba dunha práctica concreta quen asistise á mesma. En conxunto esta cualificación supoñerá un 20 % da nota final
O sistema de avaliación será o mesmo en todas as convocatorias. O traballo e as prácticas só se poderán realizar e/ou presentar nos prazos que se fixen durante o período de docencia da materia.
En caso de non superar a materia nun curso, ningunha cualificación nin actividade realizada consérvase para o seguinte.
As competencias avaliadas con cada unha das compoñentes do sistema de avaliación son:
- Exercicios escritos (70 %): CT1, CT2, CT3, CT4,CT7, CT10, CT12, CEG5, CEG6, HJ1, HJ2
- Asistencia e participación nas clases (10 %): CT1, CT2, CT3, CT4
- Aproveitamento das prácticas (20 %): CG1, CEG6, HJ1, HJ2
Para os alumnos que teñan recoñecida dispensa de asistencia de acordo coa Instrución 1/2017 da Secretaría Xeral da USC, a súa cualificación será do 100% para os exercicios escritos.
Para os casos de realización fraudulenta de exercicios ou probas, será de aplicación o recollido na "Normativa de avaliación do rendemento académico dos estudantes e de revisión de cualificacións”
Estímase que un alumno debe dedicar á materia , para superala e adquirir as competencias previstas:
- Actividades presenciais:
• Clases interactivas: 18 horas
• Clases expositivas: 18 horas
Titorías en grupo: 2 h
Traballo autónomo non presencial (elaboración de traballos, realización de exercicios, lectura de temas e estudo, ...): 74,5 h, das cuales 45,5 h corresponden a contidos expositivos e 30 h a contidos interactivos.
Asistir regularmente a clase e viaxe. Consultar as dúbidas. Ser constante na materia.
Mª Belén Díaz Hernández
Coordinador/a- Departamento
- Produción Vexetal e Proxectos de Enxeñaría
- Área
- Produción Vexetal
- Categoría
- Profesor/a: Profesor Contratado/a Doutor