Créditos ECTS Créditos ECTS: 6
Horas ECTS Criterios/Memorias Traballo do Alumno/a ECTS: 102 Horas de Titorías: 6 Clase Expositiva: 18 Clase Interactiva: 24 Total: 150
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Máster RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Departamento externo vinculado ás titulacións
Áreas: Área externa M.U en Acuicultura (3ª ed)
Centro Facultade de Bioloxía
Convocatoria: Segundo semestre
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable | 1ro curso (Si)
Adquirir coñecementos básicos para o cultivo de especies de peixes mariños y de auga doce. Preténdese que o alumno sexa capaz de
a) Coñecelas técnicas de cultivo de diferentes especies de peixes
b) Ter unha visión das diferentes etapas do cultivo de peixes.
c) Coñecelas necesidades mínimas do cultivo
d) Ser capaces de abordar todas e cada unha das fases do cultivo
e) Valorar e interpretar os parámetros que influen na reprodución
f) Mellora da produción
Clases expositivas 18 h
Sistemas de cultivo de peixes
Criterios selección de especies para acuicultura
Criterios de selección de localizacións.
Instalacións das diferentes fases do cultivo de peixes
Alimentación no cultivo de peixes
Controis do cultivo nas diferentes fases de produción
Xestión produción
Bases biolóxicas das especies de maior interese (clasificación, ciclo biolóxico, habitats, comportamento, anatomía, alimentación.)
Reprodución: selección e acondicionamento de reprodutores; manipulación, produción de óvulos y gametos, fertilización y desenrolo.
Sistemas de cultivo larvario
Preengorde e engorde
Temario Prácticas 18 h
Recoñecemento e preparación dos alimentos utilizados en piscicultura
Control dos parámetros físico-químicos que afectan aos cultivos de peixes
Realización de mostraxes e clasificacións de peixes.
Manexo de reprodutores. Estudo práctico das fases de cultivo de peixes planos. Cultivo larvario e cultivos auxiliares. Crecemento de larvas e xuvenís. Cultivos auxiliares. Mostraxes de crecemento.
Control do acondicionamento de reprodutores de ollomol
Seguimento do cultivo larvario de robaliza, dourada e ollomol
Alimentación e mostraxe de poboación de robaliza e ollomol
Bibliografía básica:
• Althukov. Salmonid fishes. Blackwell, 2000
• Beveridge, M. 1996. Cage Aquaculture. 2nd ed. Fishing News Books.
• Bjorndal. The econnomics of salmon aquaculture, Blackwell, 1990
• Costa-Pierce, Barry A. 2003. Ecological Aquaculture. Iowa State University Press.
• Fernández Souto, B.; Rodríguez Villanueva, X.L. 2002. Guía da Piscicultura Europea. Xunta de Galicia
• Fingerman, M. (2000). Aquaculture. Part A. Part B. Science Publisher.
• Harris et al., Sea trout. Blackwell, 2007
• Heen et al., Salmon aquaculture. Fishing news books, 1993
• Lucas et al. Aquaculture: farming aquatic animals and plants. Fishing News Books, 2003
• Pillay et al. Aquaculture. Principles and Practices. Blackwell, 2005
• Southgate, P. 2002. Aquaculture: fish and shellfish farming. Fishing News Books Ltd.
• Varios. 1991. Unidades didácticas de acuicultura. Dirección Xeral de Formación Pesqueira e Investigación. Consellería de Pesca. Xunta de Galicia.
• Verspoor et al., The Atlantic salmon. Blackwell, 2007
• Wedmeyer, G.A. 1996. Physiology of fish in intensive culture systems. Chapman.
• Wedemeyer, G.A. 2002. Fish Hatchery Management. American Fisheries Society; 2nd edition.
Recursos web:
Bases de datos :
BUGALICIA
Centro de documentación del Instituto español de Oceanografía
ASFA
CURRENT
Videoconferencia, Búsquedas en web
Catálogo da Biblioteca del Instituto Español de Oceanografía
ISI Web of Knowledge
Competencias xeráis:
• CX06- Atopar as fontes de información e bases de datos necesarias; consultalas e analizar e sintetizar documentos.
Competencias específicas
• CE03 - Desenvolver e coñecer as técnicas de cultivo de peixes, moluscos, outros invertebrados, de algas, auxiliares e de producción
• CE04- Controlar todos os factores fisiolóxicos, metabólicos, inmunolóxicos, ambientais, de alimentación, … que afectan ó benestar das especies en cultivo, e implementar os procesos de reproducción, producción, mantemento e patoloxía de especies clave e especies potenciais na acuicultura.
• CE09- Organizar a producción asegurando a súa viabilidade.
Competencias básicas
• CB01 – Garantirase que os alumnos comprenden os coñecementos que lle aporten a capacidade de innovación e orixinalidade no desenrrolo e/ou a aplicación de ideas, tanto no ámbito profesional como nun contexto de investigación;
• CB04- Garantirase quelos estudantes sepan comunicar as súas conclusións (e os coñecementos e razón últimas que as sustentan) a públicos especializados e non especializados, dun modo claro e sen ambigüedades;
Competencias transversais
• CT4 - Habilidade na búsqueda, análise e interpretación de fontes de información variadas e en distintos idiomas (fundamentalmente inglés).
Clases presenciais teóricas e prácticas. Desenvolvemento de traballos encargados e defensa presencial. Titorías personalizadas para o apoio directo ós alumnos . Traballo autónomo del alumno. Conferencias. Visitas a empresa.
Dependendo dea disponibilidade orzamentaria e organizativa, se organizarán conferencias ou charlas (avaliables) de temas de interese para a materia.
As clases impartiranse nas instalacións do IEO (Canido, Vigo; 4 días) e do IGAFA (Illa de Arousa; 1 día)
Exame test (65-85%); Asistencia e participación en clases teóricas (0-20%); asistencia e aproveitamento en prácticas (0-5%); Realización edefensa de seminarios (0-20%)
Horas no presenciais 102h
• Asistencia ás clases
• Utilización do material aportado polo profesorado como guía de estudo: artigos de investigación, libros, información a través de Internet…
• Uso regular das horas de titorías.
• Traballo constante ó longo de todo o curso.
Para os casos de realización fraudulenta de exercicios ou probas será de aplicación o recollido na "Normativa de avaliación do rendemento académico dos estudantes e de revisión de cualificacións”
Isabel Paz Boubeta
- Departamento
- Departamento externo vinculado ás titulacións
- Área
- Área externa M.U en Acuicultura (3ª ed)
- Categoría
- Profesional área externa_máx. 30 h
José Carlos Temperán Becerra
- Departamento
- Departamento externo vinculado ás titulacións
- Área
- Área externa M.U en Acuicultura (3ª ed)
- Correo electrónico
- carlos.temperan [at] rai.usc.es
- Categoría
- Profesional área externa_máx. 30 h
Ignacio V. Fernández Monzón
- Departamento
- Departamento externo vinculado ás titulacións
- Área
- Área externa M.U en Acuicultura (3ª ed)
- Categoría
- Profesional área externa_máx. 30 h