Créditos ECTS Créditos ECTS: 6
Horas ECTS Criterios/Memorias Traballo do Alumno/a ECTS: 102 Horas de Titorías: 3 Clase Expositiva: 25 Clase Interactiva: 20 Total: 150
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Máster RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
Áreas: Tecnoloxía de Alimentos
Centro Facultade de Ciencias
Convocatoria: Primeiro semestre
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable | 1ro curso (Si)
Coñecer os principais axentes e mecanismos responsables da pérdida de calidade e alteración dos alimentos
Coñecer as ventaxas e aplicacións prácticas das novas tecnoloxías de conservación no térmica dos alimentos.
Saber adaptar os novos métodos de conservación aos procesos propios dos principais sectores da Industria Alimentaria.
CLASES EXPOSITIVAS : 30 HORAS
Tema 1 - Demandas do consumidor: novos procesos e novos formatos de alimentos.
Xustificación do procesado no térmico. Aspectos nutricionais e organolépticos. 1 HORA
Tema 2 - Mecanismos de alteración dos alimentos frescos. 4 HORAS
Tema 3 - Conservación mediante altas presións hidrostáticas. 3 HORAS
Tema 4 - Conservación mediante pulsos eléctricos de alta intensidade de campo e pulsos lumínicos. 4 HORAS
Tema 5 - Conservación mediante radiofrecuencia. Calentamiento dieléctrico. Outras técnicas. 3 HORAS
Tema 6 - Novos métodos de refrixeración: xeo liquido. 3 HORAS
Tema 7 - Bioconservación de alimentos. 4 HORAS
Tema 8 - Conservación mediante ingredientes naturais. 3 HORAS
Tema 9 - Métodos avanzados de envasado de alimentos. 3 HORAS
Tema 10 - Métodos combinados de tratamento non térmico dos alimentos. 2 HORAS
SEMINARIOS: 25 HORAS
- Manexo de publicacións científicas especializadas no procesado non térmico de alimentos. 15 HORAS
- Elaboración de traballos en grupo sobre publicacións propostas seleccionadas. 10 HORAS
BIBLIOGRAFÍA BÁSICA E COMPLEMENTARIA
- Se manexarán artículos científicos orixinais e reviews de revistas científicas especializadas, fundamentalmente de: Food Bioproc. Technol., Food Chem., J. Agric. Food Chem., Eur. Food Res. Technol., J. Appl. Microbiol., Appl. Environ. Microbiol., etc.
- Barros Velázquez, J. (2016) Antimicrobial Food Packaging, Elsevier.
- Han, J.H. (2005) Innovations in Food Packaging. Elsevier. Academic Press. , London
- Raventós Santamaría, M. (2005) Industria Alimentaria. Tecnologías emergentes. UPC- Barcelona.
- Russell, N.J. y Gould, G.W. (2003) Food Preservatives. Springer. Alemania
- Sun, D.W. (2005) Emerging Technologies for Food Processing. Academic Press, London
BÁSICAS E XERAIS
CG3 - Coñecer os mecanismos de acción das sustancias tóxicas e dos microorganismos nocivos presentes nos alimentos, como residuos o como contaminantes, a súa orixe e as condicións de consumo que poden significar un riesgo.
CG4 - Coñecer os métodos e tecnoloxías de producción y envasado que permitan obter alimentos máis seguros, saludables e máis ecológicos, así como coñecer a súa repercusión na calidade global dos alimentos.
CG5 - Coñecer os métodos na producción de alimentos que faciliten a vixilancia o monitorización dos sistemas de autocontrol nas empresas alimentarias.
CG6 - Ser capaz de intervir no diseño e desarrollo de alimentos máis saludables.
CG9 - Manexar as fontes de información especializadas na nutrición e nos alimentos, a súa tecnoloxía e a súa seguridade.
CG11 - Adquirir formación para desarrollar a actividade investigadora, sendo capaces de formular hipótesis, recoller e interpretar a información para a resolución de problemas siguiendo o método científico e comprendiendo a importancia e as limitacións do pensamiento científico nos aspectos relacionados ca nutrición, a seguridade e a tecnoloxía alimentaria.
CB6 - Posuir e comprender coñecementos que aporten una base ou oportunidade de ser orixinais no desarrollo e/ou aplicación de ideas, a menudo nun contexto de investigación
CB7 - Que os estudantes saiba aplicar os coñecementos adquiridos e a súa capacidade de resolución de problemas en entornos novos ou poco coñecidos dentro de contextos máis amplios (o multidisciplinares) relacionados ca súa área de estudio
CB8 - Que os estudantes sexan capaces de integrar coñecementos e enfrentarse á complexidade de formular xuicios a partires dunha información que, sendo incompleta ou limitada, inclúa reflexións sobre as responsabilidades sociais e éticas vinculadas á aplicación dos seus coñecementos e xuicios
CB9 - Que os estudantes saiban comunicar as súas conclusións e os coñecementos e razóns últimas que as sustentan a públicos especializados e non especializados dun modo claro e sin ambigüedades
CB10 - Que os estudantes posúan as habilidades de aprendizaxe que lles permitan continuar estudando de un xeito que haberá de ser en gran medida autodirixido ou autónomo.
TRANSVERSAIS
CT3 - Capacidade para traballar en equipo.
CT5 - Capacidade para usar tecnoloxías da información e comunicación.
CT6 - Capacidade para buscar, analizar e xestionar a información proveñente de fontes diversas.
CT10 - Capacidade para o razonamento crítico e a argumentación e capacidade autocrítica.
CT11 - Capacidade para o aprendizaxe autónomo.
CT12 - Capacidade para utilizar información en lengua extranxeira.
CT14 - Capacidade de aplicar os coñecementos á práctica.
ESPECÍFICAS
CE5 - Coñecer os principales axentes e mecanismos responsables da pérdida de calidade e alteración dos alimentos.
CE6 - Coñecer as ventaxas e aplicacións das novas tecnoloxías de conservación no térmica de alimentos e ser capaz de adaptalos aos procesos propios dos principais sectores da Industria Alimentaria.
Clases maxistrais
Seminarios: preparación, discusión e exposición pública de traballos sobre temas específicos da materia.
Tutorías en grupo
Evaluación contínua: 60%
Presentación de traballos: 40%
Clases expositivas: 30 horas presenciais y 45 horas non presenciais
Seminarios: 25 horas presenciais y 40 horas non presenciais
Tutorías: 5 horas presenciais y 5 horas no presenciais
TOTAL: 60 HORAS PRESENCIAIS Y 90 HORAS NON PRESENCIAIS
Asistencia a clase e participación activa nos traballos
A docencia realizaráse nas dúas linguas oficiais da comunidade autónoma.
Jorge Barros Velázquez
- Departamento
- Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
- Área
- Tecnoloxía de Alimentos
- Correo electrónico
- jorge.barros [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Catedrático/a de Universidade
Martes | |||
---|---|---|---|
09:00-13:00 | Grupo /CLE_01 | Castelán | 0P AULA 2 PLANTA BAIXA |
16:00-18:00 | Grupo /CLIS_01 | Castelán | 0P AULA 2 PLANTA BAIXA |
Mércores | |||
09:00-13:00 | Grupo /CLE_01 | Castelán | 0P AULA 2 PLANTA BAIXA |
16:00-18:00 | Grupo /CLIS_01 | Castelán | 0P AULA 2 PLANTA BAIXA |
Xoves | |||
09:00-13:00 | Grupo /CLE_01 | Castelán | 0P AULA 2 PLANTA BAIXA |
16:00-18:00 | Grupo /CLIS_01 | Castelán | 0P AULA 2 PLANTA BAIXA |
Venres | |||
09:00-13:00 | Grupo /CLE_01 | Castelán | 0P AULA 2 PLANTA BAIXA |
16:00-18:00 | Grupo /CLIS_01 | Castelán | 0P AULA 2 PLANTA BAIXA |
16.12.2024 10:00-11:00 | Grupo /CLE_01 | FAC.FARMACIA |
12.06.2025 10:00-11:00 | Grupo /CLE_01 | 0P AULA 2 PLANTA BAIXA |