Créditos ECTS Créditos ECTS: 3
Horas ECTS Criterios/Memorias Traballo do Alumno/a ECTS: 51 Horas de Titorías: 3 Clase Expositiva: 9 Clase Interactiva: 12 Total: 75
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Máster RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Enxeñaría Agroforestal
Áreas: Enxeñaría Agroforestal
Centro Escola Politécnica Superior de Enxeñaría
Convocatoria: Primeiro semestre
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable
Proporcionar ao alumno coñecementos avanzados do deseño e as instalacións das adegas, necesarios para a redacción de proxecto técnico e para o traballo en produción e xestión técnica. Así como coñecementos axeitados a capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en deseño e xestión de adegas.
Deseño de adegas. Normativa. Situación. Relacións entre áreas de traballo: fluxos de materiais e dimensionamento. Materiais de construción e acabados. Deseño hixiénico de instalacións e equipos. Xestión da produción na adega: organización, loxística, seguridade e hixiene e ambiental. Instalacións complementarias en adegas: subministración de combustible, calor, frío, climatización, aire a presión e saneamento.
PROGRAMA DE TEORÍA (9 horas)
TEMA 1. - Deseño de adegas. (3 horas)
Normativa. Situación. Dependencias. Relación entre áreas de traballo. Dimensionamento das dependencias. Materiais de construción e acabados. Condicións ambientais dos locais das adegas. Deseño hixiénico de instalacións e equipos. Exemplos de deseños de adegas.
TEMA 2. - Dimensionamento de equipos. (4 horas)
Rendementos xerais dos procesos. Dimensionamento de equipos: Vendima e trasporte de uva, recepción e control de vendima, maquinaria de procesado da vendima, depósitos, barricas e botellas para crianza, filtros, embotellado.
TEMA 3. - Xestión da produción na adega (2 horas)
Organización, loxística, seguridade e hixiene, xestión ambiental.
PRÁCTICAS DE LABORATORIO E SEMINARIOS INTERACTIVOS (12 horas)
Nas prácticas e seminarios realizaranse exemplos de dimensionamento dos locais das adegas e cálculos da maquinaria e equipamentos necesarios. Estudaranse deseños reais, resolveranse casos prácticos e farase unha visita a unha adega inscrita na D. O. Ribeira Sacra.
TITORÍAS (3 horas)
Seguimento do desenvolvemento de traballos sobre casos prácticos e resolución de dúbidas.
Bibliografía básica:
- CASP, A. Diseño de industrias agroalimentarias. Ed. Mundi Prensa. Madrid (2005).
- GONZÁLEZ, H, CASAS, J.L., CANCIO, E., Prevención de riscos en adegas. Ed. Instituto Galego de Seguridade e Saúde Laboral, A Coruña (2013)
- HIDALGO, J. Tratado de enología (Tomos I y II). 2ª Edición. Ed. Mundi Prensa, Madrid (2011).
- VELASCO, J., CAMPINS. J.A. Gestión de la producción en la empresa. Planificación, programación y control. Ed. Pirámide. Madrid (2013)
- MADRID VICENTE, A. Equipamiento vinícola, equipos e instalaciones en las modernas bodegas, Ed. Antonio Madrid Vicente, Madrid (2020).
- PEYNAUD, E and F.G. SPENCER, A. Knowing and making wine. Ed John Wiley & Sons. New York. 1 ª Ed. (1984)
Bibliografía complementaria:
- GARCIA-VAQUERO, E. AYUGA, F. Diseño y construcción de Industrias Agroalimentarias. Ed. Mundi Prensa, Madrid (1993).
- LÓPEZ, A. Las instalaciones frigoríficas en las bodegas. Ed. AMV Ediciones, Madrid (1992).
- RIBEREAU-GAYON, P.;DUBOURDIÉU, D.;DONECHE, B, LOUVAND, A. Handbook of Enology. Handbook of Enology, Volume 1: The Microbiology of Wine and Vinifications. Ed. John Wiley & Sons Inc. New York, 2ª Ed. (2005)
- RIBEREAU-GAYON, P.;DUBOURDIÉU, D.;DONECHE, B, LOUVAND, A. Handbook of EnologyHandbook of Enology, Volume 2: The Chemistry of Wine. Ed. John Wiley & Sons Inc. New York, 2ª Ed. (2006)
Básicas e Xerais:
Capacidade para planificar, organizar, dirixir e controlar os sistemas e procesos produtivos desenvolvidos na industria vinícola, nun marco que garanta a competitividade das empresas, sen esquecer a protección e conservación do medio e a mellora e desenvolvemento sostible do medio rural. (CG1)
Capacidade para deseñar, proxectar e executar obras de infraestrutura, os edificios, as instalacións e os equipos necesarios para o desempeño eficiente das actividades produtivas realizadas nas adegas (CG2)
Estas competencias adquírense conxuntamente con outras materias.
Transversais:
Capacidade para o razoamento e a argumentación (CT2)
Capacidade de traballo individual, con actitude autocrítica (CT3)
Específicas da materia:
Coñecementos axeitados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia na xestión de equipos e instalacións que se integren nos procesos e sistemas da produción das adegas (CE3)
Coñecementos axeitados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia nas linguaxes e técnicas propias da organización e dirección da empresa vinícola (CE17)
Coñecementos axeitados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia na xestión loxística no ámbito do sector vinícola (CE20)
Nota.: As competencias CG2, CE17 y CE20 adquírense cursando conxuntamente outras materias da titulación.
Docencia expositiva (presencial): Clases teóricas nas que se desenvolverán os temas do programa e aclaración de dúbidas sobre os conceptos explicados. (Competencias CG1, CG2, CE3, CT2, CT3, CE17 e CE20).
Docencia interactiva (presencial): Seminarios para realización de exercicios prácticos e resolución de dúbidas en grupo. Realización dunha viaxe de prácticas para visitar unha adega da D. Ou. Ribeira Sacra. (Competencias CG2, CT2, CT3).
Titorías (presencial): Resolución de dúbidas.
A distribución das horas de docencia expositiva, interactiva e titorías da materia aparece detallada no horario oficial aprobado pola Xunta de Escola.
- Teoría: (70 % da nota). Os exames presenciais consistirán en probas escritas con preguntas curtas e tipo test sobre o programa teórico. (Competencias CG1, CG2, CE3, CT2, CT3)
- Seminarios e prácticas: (10 % da nota) mediante exame presencial de resolución de problemas. Pode substituírse por un traballo individual. (Competencias CG2, CT2, CT3)
- Asistencia: (20% da nota).
As competencias CE17 e CE20 trabállanse pero non se avalían.
CONTINUIDADE DA AVALIACIÓN.
A realización de exames parciais de teoría e problemas e a distribución das entregas dos traballos prácticos ao longo do curso, xunto coa valoración da asistencia aseguran unha porcentaxe de avaliación continua superior ao 50%.
Os alumnos que non poidan seguir con éxito a materia por curso deberán presentarse ao exame final da materia. Este exame constará dunha parte teórica e outra de resolución de problemas relacionados coas prácticas, valorado sobre 10 e non se lles computará a nota por asistencia.
DISPENSA DA ASISTENCIA.
Os alumnos que obteñan a dispensa da asistencia deberán presentarse ao exame final da materia. Este exame constará dunha parte teórica e outra de resolución de problemas relacionados coas prácticas. valorado sobre 10 e non se lles computará a nota por asistencia.
CONVOCATORIA EXTRAORDINARIA E ALUMNOS REPETIDORES.
Estes criterios manteranse para a convocatoria extraordinaria de Julio e para os alumnos repetidores.
REALIZACIÓN FRAUDULENTA DE EXERCICIOS OU PROBAS
A realización fraudulenta de calquera exercicio ou proba requirida na avaliación dunha materia implicará a cualificación de suspenso na convocatoria correspondente, con independencia do proceso disciplinario que se poida seguir contra o alumno infractor. Considerarase fraudulenta, entre outras, a realización de obras plaxiadas ou obtidas de fontes accesibles ao público sen reelaboración nin reinterpretación, e sen citar os autores das fontes. Para os casos de realización fraudulenta de exercicios ou probas será de aplicación o disposto na “Normativa de avaliación do rendemento académico do alumnado e revisión de cualificacións”.
TRABALLO PRESENCIAL (horas)
Docencia expositiva: 9
Docencia interactiva: 12
Titorías: 3
Actividades de avaliación: 2
TOTAL TRABALLO PRESENCIAL: 26
TEMPO DE ESTUDO E TRABALLO PERSOAL (horas): 49
TOTAL (horas): 75
Nesta materia recoméndase asistir a todas as actividades docentes, xa que nela se recolle gran cantidade de información dispersa e en continua evolución, da que non existe bibliografía actualizada. Por iso, ademais da consulta da bibliografía que se expón, recoméndase a consulta da información facilitada polo profesor. Recoméndase así mesmo facer uso frecuente das titorías para calquera tipo de cuestión relacionada coa materia.
Julio Gomez Fernandez
Coordinador/a- Departamento
- Enxeñaría Agroforestal
- Área
- Enxeñaría Agroforestal
- Correo electrónico
- julio.gomez [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Profesor Contratado/a Doutor
Xoves | |||
---|---|---|---|
18:00-19:00 | Grupo /CLE_01 | Galego | Adega (Aulario 1) |
19:00-20:00 | Grupo /CLIL_01 | Galego | Adega (Aulario 1) |
21.01.2025 10:00-14:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 3 (Aulario 1) |
17.06.2025 10:00-14:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 3 (Aulario 1) |