Ir o contido principal

Juan Méndez, proposto para director do novo Centro Tecnolóxico Lácteo

Juan Méndez, proposto para director do Centro Tecnolóxico Lácteo
Juan Méndez, proposto para director do Centro Tecnolóxico Lácteo
Ao acto asistiron o reitor da USC e os conselleiros de Innovación e Industria e Medio Rural

O profesor da Escola Politécnica Superior de Lugo Juan Francisco Méndez Dónega foi proposto este martes 10 director do Centro Tecnolóxico Lácteo de Galicia. A elección baséase na súa ampla experiencia á fronte da Aula de Produtos Lácteos, dende a creación da mesma en 1993. Foi proposto durante a celebración da primeira reunión do padroado e do acto de constitución da Fundación ante notario. Méndez viña exercendo como director da Aula de Produtos Lácteos da USC dende a súa creación.
Así mesmo, aprobouse a composición da xunta rectora, órgano ordinario de xestión ao que corresponde o goberno, e a administración da Fundación coas atribucións e facultades delegadas polo Padroado, integrada polas consellarías de Innovación e Industria e do Medio Rural, as universidades de Santiago de Compostela e Vigo e dez das principais empresas do sector lácteo que operan en Galicia (CAPSA Corporación Alimentaria Peñasanta, Leche Pascual, Lactalis, Celta, Leyma, Feiraco, Queizuar, Queserías Prado, LASURGAL Lácteos y Sueros de Galicia e Puleva Food). A presidencia do centro recaerá na consellaría de Innovación e Industria, ocupando a vicepresidencia a empresa Feiraco e a secretaría a Universidade de Santiago de Compostela, para o que foi nomeado Agustín Merino. Xunto aos representantes das institucións asistiron o reitor da USC, Senén Barro, e os conselleiros Alfredo Suárez Canal e Fernando Blanco.
Centro Tecnolóxico LácteoO Centro Tecnolóxico Lácteo nace co obxectivo de ser unha infraestrutura que faga de nexo entre administración, empresas e universidade para desenvolver toda a capacidade investigadora do sector primario galego, un dos sectores básicos da economía produtiva de Galicia. En concreto, o Centro nace co obxectivo de liderar a investigación básica e aplicada en colaboración coas empresas do sector, como continuidade e intensificación do labor que ata agora viña desenvolvendo a Aula de Produtos Lácteos da Universidade de Santiago de Compostela. O Centro situarase en terreos do Parque Científico-Tecnolóxico de Lugo, onde está previsto que comece a súa construción en breve.
O orzamento asociado á constitución do Centro Tecnolóxico Lácteo ascende a 295.000 euros, achegados polos membros que o conforman. As universidades de Santiago de Compostela e Vigo achegan conxuntamente 35.000 euros, a Consellaría de Innovación e Industria proporciona 65.000 euros, a do Medio Rural e o Instituto Galego da Calidade Alimentaria aportan 45.000 euros en conxunto e a iniciativa privada contribúe con 150.000 euros. Innovación e Industria investiu ademais máis dun millón de euros nos últimos anos na conversión da Aula de Produtos Lácteos en centro tecnolóxico e está previsto asinar neste exercicio un convenio de consolidación que achegue recursos para os vindeiros tres anos.
Entre os servizos que prestará o centro destaca a área de Tecnoloxía Agroalimentaria, que incluirá catro liñas de fabricación para elaborar produtos lácteos.
O sectorO sector lácteo galego agrupa preto de 15.000 explotacións de leite, máis da metade das do conxunto do Estado. Delas, a maioría están radicadas na provincia de Lugo. Ademais, a produción de leite en Galicia rolda os 2.200 millóns de quilos anuais e supera en volume de negocio os 900 millóns de euros, cifras que dan conta da importancia desta actividade na comunidade.

Os contidos desta páxina actualizáronse o 10.02.2009.