Ir o contido principal

Veterinaria avanza nunha folla de ruta para crear un sistema de control de toxinas nos países que a FAO asesora

Algunhas especies de algas, aínda que non sexan tóxicas para os seres humanos, poden producir exsudados que danan os delicados tecidos branquiais. Imaxe de arquivo dunha paisaxe mariña. FOTO: Santi Alvite
Algunhas especies de algas, aínda que non sexan tóxicas para os seres humanos, poden producir exsudados que danan os delicados tecidos branquiais. Imaxe de arquivo dunha paisaxe mariña. FOTO: Santi Alvite
O catedrático Luis Miguel Botana López acaba de ser elixido pola Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura como especialista que definirá os criterios técnicos que un grupo de traballo debaterá en Roma durante o mes de outubro
Lugo

As floracións de algas nocivas son fenómenos naturais que teñen acontecido ao longo da historia. Con todo, unha das grandes emerxencias alimentarias da actualidade é o feito de que as neurotoxinas que poden habitar estas algas cheguen, a través dos mariscos e os peixes, ata o consumo humano. Para desenvolver a estratexia máis acaída na contención deste perigo, a Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura (FAO) acaba de seleccionar o catedrático do departamento de Farmacoloxía, Farmacia e Tecnoloxía Farmacéutica, Luis Miguel Botana López, para elaborar o documento de traballo que un grupo de especialistas abordará en Roma no mes de outubro. O obxectivo desta xuntanza radica en deseñar e definir os criterios técnicos para poñer en marcha un sistema de control de toxinas nos países que a FAO asesora.

Algunhas especies de algas, aínda que non sexan tóxicas para os seres humanos, poden producir exsudados que danan os delicados tecidos branquiais. As poboacións de peixes, moluscos e crustáceos, mantidas en unidades de almacenamento como gaiolas, currais, cordas e estanques, quedan atrapadas e, por tanto, poden sufrir unha mortalidade devastadora, o que podería provocar perdas económicas e alimentarias, e eventualmente converterse nun problema de seguridade alimentaria. Con todo, o que máis preocupa son as neurotoxinas que, de chegar ao consumo humano a través de peixes ou mariscos, poden xerar unha enorme variedade de enfermidades gastrointestinais e neurolóxicas. Mellorar a vixilancia e a previsión, contribuiría a evitar o consumo de produtos acuáticos contaminados e a reducir a incidencia de brotes que afectan a seguridade alimentaria, ademais de apoiar as actividades acuícolas e, con iso, reducir a perda de peixes e as perdas económicas.

Colaboración consolidada

A elección do profesor da Facultade de Veterinaria, Luis Botana, para esta tarefa non é casual, pois o responsable do grupo FARMATOX (Toxinas mariñas: mecanismos de transdución, usos terapéuticos e métodos de detección) xa ten colaborado coa FAO ata en catro ocasións anteriores. De feito, xa ten traballado con esta institución na abordaxe das ciguatoxinas, tal e como el mesmo indica “o  maior problema mundial de toxicidade en peixes a día de hoxe”; e nas toxicidades relativas das toxinas, é dicir “como interpretar os resultados analíticos e convertelos en valores de toxicidade”.

A xuntanza que terá lugar do 6 ao 9 de outubro, ten como obxectivo a revisión e a  consolidación dun documento borrador que se converterá na nova Guía Técnica Conxunta da FAO, da Axencia Internacional da Enerxía Atómica e da Comisión intergobernamental da UNESCO en materia de Oceanografía, sobre seguimento de biotoxinas mariñas e a floración de algas nocivas. O documento abranguerá aspectos como a clasificación, supervisión e xestión de áreas de produción, así como mostraxe e probas. 
 

Luis Botana é catedrático na Facultade de Veterinaria
Luis Botana é catedrático na Facultade de Veterinaria
Os contidos desta páxina actualizáronse o 26.05.2025.