Este curso ten como obxectivo mostrar o enoturismo como unha ferramenta para preservar a cultura, impulsar a economía local e ofrecer experiencias auténticas. Analizaranse casos de éxito, destacando a fusión entre tradición e promoción de produtos autóctonos. Estudarase o valor das vides centenarias tanto a nivel agrícola como cultural, resaltando a súa importancia na identidade local. Tamén se explorará a singularidade dos viños elaborados con estas cepas e o seu impacto no turismo. Finalmente, abordarase a conservación destes recursos como clave para a sustentabilidade e a transmisión do legado ás futuras xeracións.
Dirección: María Cadaval Sampedro
Secretaría: Elisa Mª Rubí Cano
Lugar de celebración: ADEGAS TERRA DE ASOREI. San Martiño de Meis. Meis
PROGRAMA
26 de xuño CEPAS CENTENARIAS
9:00-9:30 h
Recepción e Acreditación de Asistentes. Inauguración do curso. Autoridades, Alcaldesa de Meis, Marta Giraldez e o Delegado da Zona Franca de Vigo, David Regades. María Cadaval e Elisa Rubí, Dirección e secretaría do curso. Xosé Ramón Durán, Presidente e Conselleiro Delegado de Adegas Terra de Asorei SL.
09:30-10:30 h
Patrimonio vitivinícola e cepas centenarias. Mª Carmen Martínez. Misión Biolóxica de Pontevedra. Consello Superior de Investigacións científicas (CSIC).
10:30-11:30 h
A alma dunhas cepas centenarias dunha finca singular do Val do Salnés en Cambados: Ouso da Torre. Xosé Ramón Durán Martínez. Presidente-Conselleiro delegado de Adegas Terra de Asorei.
11:30-12:00 h
Pausa café
12:00-13:00 h
Fincas singulares. Unha proposta de futuro?. Joan Gené. Director do INCAVI (Institut Catalá de la Vinya i el vi)
13:00-14:00 h
Os viños de cepas centenarias de Galicia. Jorge Vila DipWSET, Director da Galicia Wine Academy
Xantar campestre/Romería na mesma adega (incluído na matrícula)
16:30-18:00 h
Mesa Redonda. Protección das cepas vellas e dimensionamento das denominacións de orixe . Interveñen: Carlos Moro, Presidente de Matarromera; Juan Carlos Sancha, de Bodegas familiares de la Rioja.
18:00-19:00 h
Rachar co establecido, volver á orixe: o camiño cara ao futuro. Jaume Gramona. Presidente Executivo en Bodegas GRAMONA.
19:00-19:30 h
Mostra e cata de escumosos de Corpinnat e de adegas do Val do Salnés da D.O. Rías Baixas. Presenta a cata, Jaume Gramona.
Venres 27 de xuño O ENOTURISMO
9:30-10:30 h
A importancia do Enoturismo. Unha proposta económica e cultural. LLuis Tolosa. Sociólogo e escritor, especializado en Enoturismo e divulgación da cultura do viño.
10:30 -11:00 h
Deseño de proxectos de Enoturismo. A interacción coa paisaxe. Teresa Sánchez Táboas, arquitecta.
11:00 -11:30 h
Sostenibilidade e compromiso da arquitectura coa descarbonización e a bioarquitectura. Paula Alfonso Laya, arquitecta
11:30 -12:00 h
PAUSA CAFÉ
12:00-13:30 h
Oportunidade profesionais do Enoturismo. Bebiana Monteiro. Profesora no Politécnico de Porto. Escola Superior de Hostalaría e Turismo. Xesus Francisco Ares Vazquez. Director Xeral do turoperador Yu Travel Destination .
13:30-14:30 h
Cata de viños de elaboración especiais.
Xantar campestre/Romería na mesma adega. (incluído na matricula)
16:30-19:00 h
O Enoturismo na Gallaecia. Presentado por LLuis Tolosa
Dende Porto sen Fronteiras: WOW sorprende. Bernardo Marquez. Director de WOW.
Mesa redonda: Máis alá dunha cata de viños. O Enoturismo galego.
José Simón Ferro, Presidente da Asociación da Ruta do Viño Rías Baixas. As Laxas, exemplo de Enoturismo na DO Rías Baixas.
Andrés Rodríguez Gómez, Presidente del Clúster alimentario de Galicia, exemplo de Enoturismo no Ribeiro (Viña Costeira) Proposta de Enoturismo en O Ribeiro.
Presidente da ruta da Ribeira Sacra.
Cesareo González Pardal. Presidente do Cluster de Enoturismo.
19:00-19:30 h
Clausura do curso.
Martin Alemparte Vidal, director Xeral da Axencia Galega de Calidade Alimentaria (AGACAL).
Xosé Merelles. Director Xeral de Turismo. Xunta de Galicia.
Mostra e cata de elaboracións especiais.