Os contidos deste curso están enfocados en integrar a valoración do estado nutricional dun deportista coas necesidades e recomendacións nutricionais para elaborar dietas axeitadas en función dunha actividade metabólica aumentada durante o exercicio físico. Os contidos do curso poden dividirse en 3 bloques temáticos: a fisioloxía da actividade física, a valoración do estado nutricional, e as estratexias dietético-nutricionais clásicas e avanzadas.
Dirección: Asteria Mª Luzardo Álvarez
Secretaría: Patricia Regal López, Alexandre Lamas Freire
Lugar de celebración: Facultade de Ciencias, Lugo
PROGRAMA
Día 04/09/2025
8:30 - 9:00 h
Rexistro e entrega de documentación. Inauguración do curso
9:00 - 10:00 h
Conceptos clave da BIA Avanzada na abordaxe de precisión para o deportista de alto rendemento (parte I).
Cristina Hueda Alcalde, responsable de InBody no Sector Endocrinoloxía e Nutrición en Microcaya S.L.
10:00 - 11:00 h
Conceptos clave da BIA Avanzada na abordaxe de precisión para o deportista de alto rendemento (parte II).
Cristina Hueda Alcalde, responsable de InBody no Sector Endocrinoloxía e Nutrición en Microcaya S.L.
11:00 h
Pausa-café
12:00 - 14:00 h
Taller Práctico de BIA Avanzada para valoración nutricional.
Cristina Hueda Alcalde, responsable de InBody no Sector Endocrinoloxía e Nutrición en Microcaya S.L.
14:00 h
Horario libre (xantar)
16:00 - 17:00 h
Claves para a planificación dietético-nutricional de competicións de resistencia.
David Romero García, Dietista-Nutricionista especializado en nutrición deportiva e cineantropometría, Doutor en Ciencias da Saúde e profesor asociado e investigador no grupo DANuC da Universidade de Alacante.
17:00 - 18:00 h
Aplicacións informáticas para a valoración nutricional.
David Romero García, Dietista-Nutricionista especializado en nutrición deportiva e cineantropometría, Doutor en Ciencias da Saúde e profesor asociado e investigador no grupo DANuC da Universidade de Alacante.
18:00 - 19:00 h
Taller 'Sport-Chef' batidos recuperadores.
David Romero García, Dietista-Nutricionista especializado en nutrición deportiva e cineantropometría, Doutor en Ciencias da Saúde e profesor asociado e investigador no grupo DANuC da Universidade de Alacante.
Día 05/09/2025
9:00 - 10:00 h
Fisioterapia e nutrición deportiva, parella de ases na recuperación de lesións?
Luisa Ignacia Ibáñez Martín, médico traumatóloga especialista en medicina deportiva,
membro do equipo médico do equipo Leche Río Breogán (Lugo).
10:00 - 11:00 h
Protocolo de valoración nutricional en deportistas.
Francisco Miguel Tobal, médico especialista en Medicina da Educación Física e o
Deporte, Director da Escola de Medicina do Deporte de Madrid na Universidade
Complutense (Madrid).
11:00 h
Pausa-café.
12:00 - 13:00 h
Probióticos e deportes de resistencia, realmente axudan?
Alejandra Cardelle Cobas, doutora en Ciencia e Tecnoloxía dos Alimentos e profesora
na área de Nutrición e Bromatoloxía na Universidade de Santiago de Compostela
(Lugo).
13:00 - 14:00 h
Técnicas de ergoxenia no deporte.
Francisco Miguel Tobal, médico especialista en Medicina da Educación Física e o
Deporte, director da Escola de Medicina del Deporte de Madrid na Universidade
Complutense (Madrid).
14:00h
Horario libre (xantar)
16:00 - 17:00 h
Importancia da antropometría na abordaxe nutricional do deportista profesional.
Alexandre Santiso Seoane, graduado en Nutrición Humana e Dietética, Nutricionista
deportivo no Real Club Deportivo de A Coruña (A Coruña).
17:00 - 18:00 h
Papel do nutricionista nun equipo de fútbol profesional.
Daniel Pedrosa Loureiro, graduado en Nutrición Humana e Dietética, Nutricionista
deportivo no Real Club Deportivo de A Coruña (A Coruña).