Ir o contido principal

Grao en Nutrición Humana e Dietética

Modalidade
Presencial
Rama de coñecemento
Ciencias da Saúde
Ámbito de coñecemento
Fisioterapia, podología, nutrición y dietética, terapia ocupacional, óptica y optometría y logopedia
Centro(s)
Facultade de Ciencias
Avda. Alfonso X O Sabio, s/n, 27002
Lugo
982824095 (Conserxaría)
982824009 (Decanato)
ciencias.decanato [at] usc.gal
Campus
Lugo
estudantes de nutricion

A titulación ten como obxectivo xeral a formación dun profesional da saúde, recoñecido como un experto en alimentación, nutrición e dietética, con capacidade para intervir na alimentación dunha persoa ou grupo, desde a nutrición na saúde e na enfermidade, o consello dietético, a investigación e a docencia, e a saúde pública.

Duración: 4 anos académicos
Código RUCT: 2502222
Número prazas: 60

Decano/a ou director/a do centro:
ASTERIA M. LUZARDO ALVAREZ
asteriam.luzardo [at] usc.es

Coordinador-a do título:
Jesús Antonio Casabiell Pintos
x.casabiell [at] usc.es

Linguas de uso:
Castelán, Galego

Nivel MECES: 2

Universidade coordinadora:
Universidade de Santiago de Compostela

Universidade(s) participante(s):
Universidade de Santiago de Compostela

Data da autorización de implantación do título pola Xunta de Galicia:
Decreto 150/2010 do 16 de setembro (DOG 23/09/10)

Data de publicación no BOE:
3 de marzo de 2011

Data da última acreditación:
08/07/2015

Habilitación profesional:
Este título habilita en España para o exercicio da profesión regulada de Dietista-Nutricionista.

A titulación persegue como obxectivo xeral a formación de “un profesional da saúde”, con titulación universitaria, recoñecido como un experto en alimentación, nutrición e dietética, con capacidade para intervir na alimentación dunha persoa ou grupo, desde os seguintes ámbitos de actuación: a nutrición na saúde e na enfermidade, o consello dietético, a investigación e a docencia, a saúde pública desde os organismos gobernamentais, as empresas do sector da alimentación, a restauración colectiva e social.

Física para Ciencias da Vida

  • G2071101
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Química I

  • G2071102
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Bioloxía Humana

  • G2071103
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Fundamentos Antropolóxicos da Alimentación

  • G2071104
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Bioestatística

  • G2071105
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Química II

  • G2071106
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Anatomía e Histoloxía Humana

  • G2071107
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Bioquímica

  • G2071108
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Fisioloxía Humana II

  • G2071109
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Fisioloxía Humana I

  • G2071110
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Bromatoloxía I

  • G2071221
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Tecnoloxía do Procesado de Alimentos

  • G2071222
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Microbioloxía e Parasitoloxía

  • G2071223
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Toxicoloxía

  • G2071224
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Economía e Xestión da Empresa Alimentaria

  • G2071225
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Bromatoloxía II

  • G2071226
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Tecnoloxía Culinaria e Alimentaria

  • G2071227
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Nutrición Humana

  • G2071228
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Interacción Fármaco-Alimento

  • G2071229
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Endocrinoloxía

  • G2071230
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Hixiene, Lexislación e Seguridade Alimentaria I

  • G2071321
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Dietética

  • G2071322
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Valoración do Estado Nutricional

  • G2071323
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Saúde Pública

  • G2071324
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Fisiopatoloxía

  • G2071325
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Hixiene, Lexislación e Seguridade Alimentaria II

  • G2071326
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Nutrición no Ciclo Vital e Actividade Física

  • G2071327
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Dietoterapia e Soporte Nutricional I

  • G2071328
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Nutrición Comunitaria e Educación Nutricional

  • G2071329
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Microbioloxía e Inmunoloxía

  • G2071331
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Garantía de Calidade

  • G2071332
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Deontoloxía e Lexislación

  • G2071422
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Restauración Colectiva

  • G2071330
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Dietoterapia e Soporte Nutricional II

  • G2071421
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Soporte Nutricional Avanzado

  • G2071423
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Practicum

  • G2071424
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 24 créditos

Traballo Fin de Grao

  • G2071425
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Traballos Fin de Grao e Máster
  •  
  • 6 créditos

Análise Instrumental

  • G2071441
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Ciencia e Tecnoloxía da Carne e do Peixe

  • G2071442
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Ciencia e Tecnoloxía do Leite e Produtos Lácteos

  • G2071443
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Ciencia e Tecnoloxía de Produtos Vexetais

  • G2071444
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Fisicoquímica de Alimentos e de Procesos Biolóxicos

  • G2071445
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Control de Calidade no Laboratorio

  • G2071446
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Aditivos Inorgánicos e Micronutrientes

  • G2071448
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Ergoxenia

  • G2071449
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Non se contempla

Física para Ciencias da Vida

  • G2071101
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Química I

  • G2071102
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Bioloxía Humana

  • G2071103
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Fundamentos Antropolóxicos da Alimentación

  • G2071104
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Bioestatística

  • G2071105
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Química II

  • G2071106
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Anatomía e Histoloxía Humana

  • G2071107
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Bioquímica

  • G2071108
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Fisioloxía Humana II

  • G2071109
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Fisioloxía Humana I

  • G2071110
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Bromatoloxía I

  • G2071221
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Tecnoloxía do Procesado de Alimentos

  • G2071222
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Microbioloxía e Parasitoloxía

  • G2071223
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Toxicoloxía

  • G2071224
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Bromatoloxía II

  • G2071226
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Tecnoloxía Culinaria e Alimentaria

  • G2071227
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Microbioloxía e Inmunoloxía

  • G2071331
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Nutrición Humana

  • G2071228
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Interacción Fármaco-Alimento

  • G2071229
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Endocrinoloxía

  • G2071230
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Dietética

  • G2071322
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Valoración do Estado Nutricional

  • G2071323
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Fisiopatoloxía

  • G2071325
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Nutrición no Ciclo Vital e Actividade Física

  • G2071327
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Dietoterapia e Soporte Nutricional I

  • G2071328
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Dietoterapia e Soporte Nutricional II

  • G2071421
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Deontoloxía e Lexislación

  • G2071422
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Soporte Nutricional Avanzado

  • G2071423
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Análise Instrumental

  • G2071441
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Ciencia e Tecnoloxía da Carne e do Peixe

  • G2071442
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Ciencia e Tecnoloxía do Leite e Produtos Lácteos

  • G2071443
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Ciencia e Tecnoloxía de Produtos Vexetais

  • G2071444
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Fisicoquímica de Alimentos e de Procesos Biolóxicos

  • G2071445
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Control de Calidade no Laboratorio

  • G2071446
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Aditivos Inorgánicos e Micronutrientes

  • G2071448
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Ergoxenia

  • G2071449
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Practicum

  • G2071424
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 24 créditos

Traballo Fin de Grao

  • G2071425
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Traballos Fin de Grao e Máster
  •  
  • 6 créditos

Non se contemplan

Aínda que non se esixe ningunha formación previa específica, para o ingreso no Grao en Nutrición Humana e Dietética recoméndase que a formación do alumno sexa de perfil científico-tecnolóxico (R. D. 1467/2007, BOE do 2 de novembro, polo que se estabelece a estrutura do bacharelato e se fixan as súas ensinanzas mínimas). Dentro deste perfil resulta recomendábel, aínda que non imprescindíbel, ter cursado materias de matemáticas, bioloxía, física e química.

Calidades desexábeis do futuro estudante do Grao en Nutrición Humana e Dietética:

- Habilidade no cálculo
- Capacidade de razoamento lóxico
- Capacidade de análise
- Capacidade de comprensión abstracta
- Habilidade dedutiva
- Método e rigor no traballo
- Interese pola investigación e a experimentación

1.- O alumnado de primeiro curso por primeira vez a tempo completo ten que matricular 60 créditos. Un 15% do alumnado poderá cursar estudos a tempo parcial (30 créditos).
2.- Continuación de estudos : libre cun máximo de 75 créditos.

A USC ten un programa de alumnos titores para as titulacións de grao, de forma que alumnos de últimos cursos, logo dunha formación que lles facilita a Universidade, realizan tarefas de orientación aos alumnos que inician os estudos.

Información programa alumnos titores:

Programa alumnos titores

Cando se produza a suspensión dun título oficial, a USC garante o adecuado desenvolvemento efectivo das ensinanzas que iniciasen os seus estudantes ata a súa finalización. Para iso, o Consello de Goberno aproba os criterios relacionados, entre outros, con:

• A admisión de matrículas de novo ingreso na titulación.
• A supresión gradual da impartición da docencia.
• Se o título extinguido é substituído por outro similar (modificando a natureza do título), fixa as condicións que faciliten aos/as estudantes a continuidade de estudos no novo título e as equivalencias entre as materias dun e doutro plan.

Poden acceder a estudos de Grao aqueles estudantes que posúan os títulos, diplomas ou estudos seguintes ou otros declarados equivalentes ou homologados a estes:
A.1. Bacharelato do Sistema Educativo Español, Bacharelato Europeo o Bacharelato Internacional.
A.2. Bacharelato procedente de sistemas educativos de Estados membros da Unión Europea ou de otros Estados cos que se teñan subscrito acordos internacionais.
A.3. Técnico Superior de Formación Profesional, Técnico Superior de Artes Plásticas e Diseño ou Técnico Deportivo Superior pertencente ao Sistema Educativo Español.
A.4. Outros estudos que, nun Estado membro da Unión Europea ou noutros Estados cos que se teñan subscrito acordos internacionais en réxime de reciprocidade, acrediten os requisitos académicos esixidos en ditos Estados para acceder aos seus estudos universitarios.
A.5. Títulos universitarios oficiais de Diplomado, Arquitecto Técnico, Enxeñeiro Técnico, Licenciado, Arquitecto, Enxeñeiro, Graduado ou Máster Universitario.
A.6. Estudos universitarios parciais, estranxeiros ou españois.
Tamén poderán acceder a estudios de Grao:
B.1. Persoas maiores de vintecinco anos que superen unha proba de acceso específica.
B.2. Persoas maiores de corenta anos con experiencia laboral ou profesional en relación cunha ensinanza universitaria.
B.3. Persoas maiores de corenta e cinco anos que superen unha proba de acceso específica.
Do mesmo xeito, poderán acceder a estudos de Grao:
C.1. Persoas que estiveran en condicións de acceder á universidade segundo ordenacións do Sistema Educativo Español anteriores á Lei Orgánica 8/2013, de 9 de decembro.

Das 11 aulas de propósito xeral con que conta a facultade, 4 están destinadas exclusivamente ao Grao en Nutrición Humana e Dietética. Así mesmo, conta con aulas-seminario e aulas de informática, e laboratorios con capacidade media de 30 persoas.

Existen tamén espazos habilitados para o alumnado, como unha sala de lectura con arredor de 70 postos e ordenadores.

O servizo de Biblioteca do Campus universitario de Lugo atópase centralizado nun único edificio denominado Biblioteca Intercentros. A Biblioteca conta con máis de 1600 postos de consulta repartidos en 9 salas, incluíndo unha sala de traballo en grupo.

Tamén hai que destacar que desde calquera punto da Facultade é posible a conexión sen fíos a Internet.

A titulación persegue como obxectivo xeral a formación de “un profesional da saúde”, con titulación universitaria, recoñecido como un experto en alimentación, nutrición e dietética, con capacidade para intervir na alimentación dunha persoa ou grupo, desde os seguintes ámbitos de actuación: a nutrición na saúde e na enfermidade, o consello dietético, a investigación e a docencia, a saúde pública desde os organismos gobernamentais, as empresas do sector da alimentación, a restauración colectiva e social.

Que os estudantes demostrasen posuír e comprender coñecementos nunha área de estudo que parte da base da educación secundaria xeral e normalmente seencontra a un nivel que, ben que se apoia en libros de texto avanzados, inclúe tamén algúns aspectos que implican coñecementos procedentes da vangarda do seu campo de estudo;

Que os estudantes saiban aplicar os seus coñecementos ao seu traballo ou vocación dunha forma profesional e posúan as competencias que normalmente sedemostran por medio da elaboración e defensa de argumentos e a resolución de problemas dentro da súa área de estudo;

Que os estudantes teñan a capacidade de reunir e interpretar datos relevantes (normalmente dentro da súa área de estudo) para emitiren xuízos que inclúan unha reflexión sobre temas relevantes de índole social, científica ou ética;

Que os estudantes poidan transmitir información, ideas, problemas e solucións a un público tanto especializado como non especializado;

Que os estudantes desenvolvesen aquelas habilidades de aprendizaxe necesarias para emprender estudos posteriores cun alto grao de autonomía.

1. Habilidades de comunicación e de manexo da información
2. Coñecer e aplicar as ciencias dos alimentos
3. Coñecer e aplicar as Ciencias da Nutrición e da Saúde
4. Coñecer os fundamentos da Saúde Pública e Nutrición Comunitaria
5. Adquirir capacidade de xestión e asesoría legal e científica
6. Adquirir capacidade para xestionar a calidade e restauración colectiva
7. Desenvolver capacidade de análise crítica e investigación

 Recoñecer os elementos esenciais da profesión do Dietista-Nutricionista, incluíndo os principios éticos, responsabilidades legais e o exercicio da profesión.
 Coñecer, valorar críticamente e saber utilizar e aplicar as fontes de información relacionadas con nutrición, alimentación, estilos de vida e aspectos sanitarios.
 Identificar e clasificar os alimentos e produtos alimenticios.
 Coñecer os nutrientes, a súa función no organismo, a súa biodisponibilidade, as necesidades e recomendacións, e as bases do equilibrio enerxético e nutricional.
 Coñecer os procesos básicos na elaboración, transformación e conservación dos alimentos de orixe animal e vexetal.
 Coñecer a microbioloxía, parasitoloxía e toxicoloxía dos alimentos
 Deseñar e levar a cabo protocolos de avaliación do estado nutricional, identificando os factores de risco nutricional.
 Intervir na organización, xestión e implementación das distintas modalidades de alimentación e soporte nutricional hospitalario e do tratamento dietético-nutricional ambulatorio.
 Ser capaz de participar en actividades de promoción da saúde e prevención de trastornos e enfermidades relacionadas coa nutrición e os estilos de vida.
 Asesorar no desenvolvemento, comercialización, etiquetaxe, comunicación e mercadotecnia dos produtos alimenticios de acordo coas necesidades sociais, os coñecementos científicos e a lexislación vixente.
 Participar na xestión, organización e desenvolvemento dos servizos de alimentación.
 Elaborar, controlar e cooperar na planificación de menús e dietas adaptados ás características do colectivo ao que van destinados.
 Proporcionar a formación hixiénico-sanitaria e dietético-nutricional adecuada ao persoal implicado no servizo de restauración.

Mobilidade

A mobilidade dos/as estudantes está regulada a través do “Regulamento de intercambios interuniversitarios”. A través da Oficina de Relacións Exteriores xestiónanse programas de intercambio tanto nacionais (SICUE), como europeos (ERASMUS) e extracomunitarios (intercambios con países de América Latina ou países de fala inglesa):

Portal Internacional

Prácticas

Prácticas preprofesionais, cunha avaliación final de competencias, en hospitais, centros de asistencia primaria e socio-sanitarios, organizacións comunitarias, industrias alimentarias e de restauración colectiva, que permitan incorporar os valores profesionais e competencias propias do ámbito clínico, administrativo ou de saúde pública relacionadas coa nutrición humana e dietética.

O traballo Fin de Grao poderase realizar unha vez superados 198 créditos obrigatorios excluíndo o Practicum. No momento da presentación do proxecto o alumno deberá ter superado todos os demais créditos necesarios para a obtención do título (234 créditos).

Profesorado
Rebeca Alvariño Romero
Jesus Eulogio Blanco Alvarez
Jorge Blanco Alvarez
Miguel Blanco Alvarez
Pablo Cabezas Sainz
Maria Mercedes Camiña Garcia
Cristina Candal Pedreira
Alejandra Cardelle Cobas
Jorge Antonio Carrazana Garcia
Jesús Antonio Casabiell Pintos
Alberto Cepeda Sáez
Maria Cobo Golpe
Angel Cobos Garcia
Juan Angel Diaz Pazos
Olga Diaz Rubio
Cristina Asuncion Fente Sampayo
Carlos Manuel Franco Abuin
Nerea Gonzalez Rodriguez
Carlos Herrero Latorre
Aida Jover Ramos
Alexandre Lamas Freire
Elena Lendoiro Belio
Aroa Lopez Santamarina
Asteria M. Luzardo Alvarez
Francisco Angel Meijide Del Rio
Jose Manuel Miranda Lopez
Carolina Graciela Nebot Garcia
Cristina Nuñez Gonzalez
Luzia Oca Gonzalez
Rosa Maria Peña Crecente
Mª Do Mar Pérez Fra
Consuelo Pita Calvo
Jorge Proupin Castiñeiras
Luis Alberto Ramil Novo
Patricia Regal López
Jose Antonio Rodriguez Añon
Eugenio Anselmo Rodriguez Nuñez
Laura Rodriguez Silva
María Mercedes Rodríguez Vieytes
Mª Ángeles Romero Rodríguez
Antonio Sampayo Flores
Concepcion Sofia Sarandeses Da Costa
Antonio Souto Prieto
Bernardo Valdes Paços
Beatriz Isabel Vázquez Belda
María Lourdes Vázquez Oderiz
Jose Vazquez Tato

Indicador

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

Oferta

IN01
Prazas ofertadas

Número de prazas ofertadas para cada curso académico.

Info da escala: Número enteiro

60,0

60,0

60,0

60,0

60,0

60,0

Matrícula

IN02
Matrícula

Número de estudantes matriculados nun curso académico sen contabilizar aos estudantes de programas de mobilidade incoming.

Info da escala: Número enteiro

207,0

216,0

215,0

219,0

214,0

228,0

IN03
Matrícula de acceso

Número de estudantes que se matriculan nun plan de estudos por primeira vez. Inclúe ao alumnado que traslada o seu expediente, que accede por validación parcial de estudos estranxeiros ou que se adapta desde plans en extinción.

Info da escala: Número enteiro

55,0

50,0

57,0

64,0

62,0

62,0

IN04
Matrícula de novo ingreso por preinscrición

Número de estudantes que se matriculan no primeiro curso dun plan de estudos por primeira vez, é dicir, sen contar aos estudantes que acceden a través de validación parcial de estudos estranxeiros, traslados ou adaptacións desde plans en extinción.

Info da escala: Número enteiro

55,0

50,0

57,0

64,0

60,0

61,0

IN05
Variación da matrícula de novo ingreso por preinscrición

Taxa de variación relativa da matrícula de novo ingreso por preinscrición.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

-5,17

-9,09

14,0

12,28

-6,25

-

Perfil de entrada

IN06
Nota media de acceso por preinscrición

Nota media de acceso por preinscrición dos estudantes que inician estudos. Determina o perfil de entrada.

Info da escala: Número racional con dous decimais. O rango vai desde 0 ata o valor máximo que se pode obter en cada curso académico para a preinscrición (algúns valores históricos foron 10,00 puntos, 12,00 puntos ou 14,00 puntos).

9,2895

-

9,2344

10,0772

10,5332

10,0597

IN08
Porcentaxe de estudantes estranxeiros sobre matriculados

Porcentaxe de estudantes estranxeiros sobre estudantes matriculados, sen contabilizar aos estudantes matriculados en programas de mobilidade incoming.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

0,48

-

1,86

1,83

4,67

3,07

IN09
Porcentaxe de estudantes nacionais de fóra de Galicia sobre matriculados

Porcentaxe de estudantes nacionais de fóra de Galicia sobre estudantes matriculados, sen contabilizar aos estudantes matriculados en programas de mobilidade incoming.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

16,43

16,2

16,74

17,81

17,76

20,18

Adecuación á demanda

IN10
Relación de estudantes preinscritos en 1ª opción matriculados por 1ª vez sobre as prazas ofertadas

Número de estudantes preinscritos en primeira opción matriculados por primeira vez dividido entre as prazas ofertadas.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

50,0

-

53,33

43,33

55,0

55,0

IN12
Taxa de ocupación

Número de estudantes de novo ingreso por preinscrición dividido entre as prazas ofertadas.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

91,67

-

95,0

106,67

100,0

101,67

Indicador

2017-2018

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

Mobilidade allea

IN18
Porcentaxe de estudantes recibidos pola USC de programas de mobilidade sobre o total de matriculados

Número de estudantes recibidos na USC nesa titulación procedentes doutras universidades (programas de mobilidade) dividido entre o número de estudantes matriculados no título.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

9,66

4,65

0,0

0,93

4,39

Indicador

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

IN22
Porcentaxe de estudantes egresados nun curso académico que ao longo dos seus estudos realizou as prácticas en empresas e institu

Relación porcentual entre os egresados dun título nun curso académico que ao longo dos seus estudos realizaron prácticas en empresas e institucións, sobre o total de estudantes egresados nese título e nese mesmo curso académico.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

100,0

100,0

100,0

100,0

100,0

100,0

Indicador

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

Abandono

IN40
Taxa de abandono durante o primeiro curso

Relación porcentual entre os estudantes dunha cohorte de ingreso matriculados no título no curso académico X, que non se matricularon nos cursos X+1 e X+2, e o número total de estudantes desa cohorte de entrada que accederon no curso académico X.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

35,9

15,0

20,0

30,3

21,62

20,0

IN41
Taxa de abandono

Relación porcentual entre os estudantes dunha cohorte de novo ingreso que deberon obter o título no ano académico anterior e que non se matricularon nin nese curso académico nin no anterior.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

32,08

24,53

35,9

15,0

20,0

42,42

Avaliación

IN36
Taxa de avaliación

Relación porcentual entre o número total de créditos ordinarios aos que se presentaron os estudantes e o número total de créditos ordinarios matriculados.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

94,5

94,41

97,6

94,92

95,58

95,15

Duración media dos estudos

IN38
Duración media dos estudos

Duración media (en anos) na que os estudantes tardan en superar os créditos correspondentes ao plan de estudos.

Info da escala: Número racional con dous decimais

4,3077

4,6786

4,6

4,5

4,5789

4,64

Eficiencia dos titulados

IN53
Taxa de eficiencia (rendemento dos egresados)

Relación porcentual entre o número total de créditos que superou un estudante ao longo da titulación na que egresou e o número total de créditos nos que se matriculou.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

94,37

85,17

87,53

88,08

91,7

88,13

Estudantes por grupo

IN32
Media de alumnos por grupo de docencia interactiva

Relación entre o número de alumnos matriculados e o número de grupos de docencia interactiva.

Info da escala: Número racional con dous decimais

23,5192

22,8516

21,9814

20,9529

21,0947

23,3576

IN55
Media de alumnos matriculados en materias obrigatorias e de formación básica por grupo de teoría (expositivas)

Relación entre o número de alumnos matriculados en materias obrigatorias materias de formación básica e o número de grupos de teoría desas materias.

Info da escala: Número racional con dous decimais

-

52,6857

52,1429

52,2857

52,6571

57,8

IN56
Media de alumnos matriculados en materias optativas por grupo de teoría (expositivas)

Relación entre o número de alumnos matriculados en materias optativas e o número de grupos de teoría desas materias.

Info da escala: Número racional con dous decimais

-

11,1667

9,5714

9,875

10,6667

10,4

Éxito

IN35
Taxa de éxito

Relación porcentual entre o número total de créditos ordinarios que superaron os estudantes e o número total de créditos ordinarios aos que se presentaron.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

85,23

84,4

93,57

85,29

85,94

86,54

IN50
Taxa de éxito dos egresados

Relación porcentual entre o número total de créditos que superou un estudante ao longo da titulación na que foi egresado e o número total de créditos aos que se presentou

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

94,37

85,17

87,53

88,79

92,71

89,48

Graduación

IN37
Taxa de graduación

Relación porcentual entre os estudantes que finalizaron os estudos no tempo previsto no plan de estudos ou nun ano académico máis e a súa cohorte de ingreso.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

45,28

56,6

48,72

75,0

64,44

48,48

IN51
Taxa de idoneidade na graduación

Relación porcentual entre os estudantes que finalizaron os estudos no tempo previsto no plan de estudos ou antes e a súa cohorte de ingreso.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

39,62

39,62

35,9

57,5

36,36

43,24

Rendemento

IN34
Taxa de rendemento

Relación porcentual entre o número total de créditos ordinarios que superaron os estudantes e o número total de créditos ordinarios en que se matricularon.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

80,54

79,68

91,32

80,95

82,14

82,35

Satisfacción

IN15
Satisfacción dos estudantes saíntes cos programas de mobilidade

Valoración media da enquisa de satisfacción dos estudantes saíntes cos programas de mobilidade.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

-

3,4

-

4,51

5,0

3,94

IN19
Satisfacción dos estudantes coas prácticas externas

Valoración media da enquisa de satisfacción dos estudantes coas prácticas externas.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

4,02

4,0556

-

3,67

-

3,9467

IN20
Satisfacción dos titores profesionais coas prácticas externas

Valoración media da enquisa de satisfacción dos titores profesionais coas prácticas externas.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

4,4524

4,0778

-

4,45

4,86

4,45

IN21
Satisfacción dos titores académicos coas prácticas externas

Valoración media da enquisa de satisfacción dos titores académicos coas prácticas externas.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

4,3778

4,13

-

4,4

-

-

IN23
Satisfacción dos egresados coa información pública dispoñible

Valoración media da enquisa de satisfacción dos egresados coa información pública dispoñible.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

2,52

3,7333

-

-

-

-

IN33
Grao de satisfacción dos egresados cos servizos

Valoración media das preguntas relativas á satisfacción cos servizos da enquisa de egresados.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

2,2667

2,7778

-

-

-

-

IN42
Grao de satisfacción xeral dos egresados coa titulación

Valoración media das preguntas relativas á satisfacción coa titulación da enquisa de egresados.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

2,7436

-

-

3,39

3,32

-

IN46
Satisfacción do alumnado coa docencia recibida

Valoración media da enquisa de satisfacción do alumnado coa docencia recibida.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

3,77

3,8

3,56

3,82

4,01

3,87

IN47
Satisfacción do profesorado coa docencia impartida

Valoración media da enquisa de satisfacción do profesorado coa docencia impartida.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

3,8835

4,3602

4,1603

4,1061

4,3294

4,4124

IN48
Taxa de resposta na enquisa de satisfacción do alumnado coa docencia recibida

Porcentaxe de resposta na enquisa de satisfacción por parte do alumnado.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

41,4747

35,814

46,1905

33,8095

21,5

15,9091

Indicador

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

IN24
Porcentaxe de Persoal Docente e Investigador (PDI) con sexenios

Relación porcentual entre o PDI con sexenios e o PDI total con docencia no título e que pode ter sexenios

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

88,1

87,8

87,8

81,08

86,11

94,12

IN25
Porcentaxe de PDI doutor sobre o PDI total

Relación porcentual entre o PDI doutor e o PDI total con docencia no título.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

97,78

95,65

91,84

86,67

90,91

95,45

IN26
Porcentaxe de PDI funcionario sobre o PDI total

Relación porcentual entre o PDI funcionario e o PDI total con docencia no título.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

80,0

76,09

71,43

66,67

72,73

68,18

Os contidos desta páxina actualizáronse o 03.07.2023.