Créditos ECTS Créditos ECTS: 4.5
Horas ECTS Criterios/Memorias Horas de Titorías: 1.5 Clase Expositiva: 20 Clase Interactiva: 17 Total: 38.5
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Grao RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
Áreas: Tecnoloxía de Alimentos
Centro Facultade de Bioloxía
Convocatoria: Segundo semestre
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable
Coñecer as técnicas para o desenvolvemento de alimentos e aditivos mediante biotecnoloxía.
Coñocer as técnicas de detección de organismos modificados xenéticamente en alimentos.
Aplicar as técnicas de bioloxía molecular na industria alimentaria
CLASES EXPOSITIVAS: Os contidos da materia impartiranse ao longo de 20 horas de clases expositivas.
1. Biotecnoloxía dos alimentos. Definición e obxectivos (1 hora)
2. Métodos de obtención de alimentos transxénicos. Foodomics (3 horas)
3. Biotecnoloxía dos produtos lácteos (2 horas)
4. Biotecnoloxía dos produtos cárnicos (2 horas)
5. Biotecnoloxía dos produtos mariños (2 horas)
6. Biotecnoloxía dos alimentos de orixe vexetal (3 horas)
7. Biotecnoloxía de aditivos e ingredientes alimentarios (2 horas)
8. Biotecnoloxía e nutrición. Alimentos de vacina (1 hora)
9. Aspectos legais e éticos (1 hora)
10. Detección de transxénicos en alimentos (1 hora)
11. Control da autenticidade dos produtos mariños mediante análise de ADN (1 hora)
12. Identificación e detección de biomarcadores de calidade e seguridade alimentaria (1 hora)
AVALIACIÓN CONTINUA:
- SEMINARIOS
Realizaranse 5 seminarios dunha hora de duración nos que se fará traballo en grupo sobre temas específicos da materia e se realizarán exposicións. As presentacións serán en formato PowerPoint cunha duración aproximada de 20 minutos, tras o que haberá un debate sobre cada tema.
- PRÁCTICAS
Realizaranse na Aula de Informática en catro sesións de tres horas de duración cada unha. Todas as prácticas serán informáticas.
Obxectivo xeral: Aplicación das tecnoloxías ómicas na detección, identificación, autenticidade, trazabilidade de alimentos, contaminantes biolóxicos e alérxenos.
1. Ferramentas xenómicas e códigos de barras de ADN para o estudo da autenticidade e trazabilidade dos alimentos (3 horas)
2. Deseño in-silico de métodos xenómicos baseados na reacción en cadea da polimerase (PCR) para a detección e/ou cuantificación de especies. Deseño de imprimación (3 horas)
3. Ferramentas proteómicas para a detección e identificación de bacterias. Estudo da especificidade peptídica de proteínas específicas. Dixestión de proteínas en silico (3 horas)
4. Ferramentas xenómicas e proteómicas para a detección e identificación de alérxenos de orixe vexetal e animal (3 horas)
En ningún caso se admitirán entregas atrasadas.
TITORÍA
Realizaranse co fin de aclarar dúbidas que xurdan durante o desenvolvemento da materia.
Non se realizarán actividades docentes non presenciais.
BÁSICA:
Genetically Engineered Foods
(Handbook of Food Bioengineering, Volume 6)
Holban, A.M, Grumezescu, A.M.
ISBN: 9780128115190
Academic Press, 2018
Advances in Food Biotechnology
Ravishankar, Rai V.
ISBN: 9781118864555
John Wiley and Sons, 2016
Introduction to Food Biotechnology
Johnson Green, Perry
ISBN: 9780849311529
CRC Series, 2002
Molecular Techniques in Food Biology
El Sheikha, A.F., Levin, R., Xu, J.
LCCN: 2017040685
John Wiley and Sons, 2018
Advances in Agri-Food Biotechnology
Sharma, T.R., Deshmukh, R., Sonah, H.
ISBN: 9789811528736
Springer, 2020
Foodomics: Omic Strategies and Applications in Food Science
Barros-Velázquez, J.
ISBN: 978-1-78801-884-5
Royal Society of Chemistry, London 2021
COMPLEMENTARIA
Advances in Biotechnology for Food Industry
(Handbook of Food Bioengineering, Volume 14)
Holban, A.M, Grumezescu, A.M.
ISBN: 9780128114438
Academic Press, 2018
Genetically Engineered Food
Heller, Knut J.
ISBN: 352730309-X
John Wiley and Sons, 2006
Food Biotechnology: Principles and Practices
Joshi, V.K.
ISBN: 9789381141496
I.K. International Publishing House Pvt. Limited, 2013
Manexaránse tamén reviews e artigos orixinais publicados en revistas internacionales especializadas.
2.1. Coñecemento/contido
• Con01: Coñecer os conceptos, métodos e resultados máis importantes das distintas ramas da Biotecnoloxía.
• Con05: Coñecer as bases moleculares e técnicas de manipulación da información xenética en microorganismos, animais e plantas e comprender as súas aplicacións en diferentes ámbitos biotecnolóxicos.
2.2. Habilidades/habilidades
• H/D02: Buscar, procesar, analizar/interpretar e sintetizar información e resultados relevantes de diversas fontes e obter conclusións sobre temas relacionados coa Biotecnoloxía.
• H/D03: Organiza e planifica o teu traballo.
• H/D05: Traballo en equipo.
• H/D07: Iniciativa, espírito emprendedor e adaptación a novas situacións (resiliencia).
• H/D08: Liderado e xestión de equipos.
• H/D12: Saber aplicar técnicas instrumentais e protocolos de traballo nun laboratorio, aplicando normas e técnicas relacionadas coa seguridade e a hixiene, a xestión de residuos e a calidade.
• H/D14: Saber analizar e deseñar procesos industriais biotecnolóxicos e aplicalos á mellora de procesos e produtos con criterios de sustentabilidade e xestión da calidade.
23. Competencias
• Comp01: Que os estudantes teñan a capacidade de reunir e interpretar datos relevantes (normalmente dentro da súa área de estudo) para emitir xuízos que inclúan a reflexión sobre cuestións relevantes de carácter social, científico ou ético.
• Comp02: Que o alumnado sexa capaz, tanto por escrito como oralmente, de debater e transmitir información, ideas, problemas e solucións relacionados coa Biotecnoloxía a un público tanto especializado como non especializado/xeral.
• Comp03: Que o alumnado teña desenvolvido aquelas habilidades de aprendizaxe necesarias para emprender estudos posteriores cun alto grao de autonomía.
• Comp04: Que o alumnado saiba aplicar de forma profesional os coñecementos teórico-prácticos adquiridos na titulación e sexa competente na formulación/resolución de problemas, así como na elaboración/defensa de argumentos tanto en contextos académicos como profesionais relacionados coa innovación. e a industria biotecnolóxica.
• Comp05: Estudar e aprender de forma autónoma, con organización de tempo e recursos, novos coñecementos e técnicas en Biotecnoloxía e adquirir capacidade de traballo en equipo.
- As clases expositivas serán impartidas en modo de leccións maxistrais nas que o docente explicará os conceptos propios da materia con apoio de medios audiovisuais e informáticos, podendo ter formatos diferentes (teoría, problemas e/ou exemplos xerais, directrices xerais da materia), promovendo a participación do alumnado.
- As clases interactiva consistirán en seminario en grupos reducidos, nos que estudiaranse casos prácticos y aplicados da temática da materia. Requírese unha participación activa do alumnado. Asistencia obrigatoria.
- Nas clases prácticas na aula de informática o alumnado utilizará programas e bases de datos relevantes para a materia. Asistencia obrigatoria. Traballo en grupos pequenos.
- As tutorías (individuais ou en grupo reducido) se dedicaran a aclarar dúbidas, subministrar información ou orientar ao alumnado, así como para coñecer o progreso na adquisición de competencias. As titorías, así como para manter unha comunicación directa tanto entre os propios estudiantes como entre eles e o docente, poderán realizarse a través do foro do Campus Virtual, mediante Ms. Teams o ben mediante correo electrónico.
EXAME FINAL: 70%
AVALIACIÓN CONTINUA: 30%
DESARROLLO:
1. O exame final de ambas as convocatorias será de opción múltiple con 4 respostas das cales só unha será válida. Cada 3 preguntas contestadas incorrectamente descontará unha. O exame suporá o 70% da nota final. Será necesario obter polo menos o 45% da nota do exame para aprobar. O exame final será complementario á avaliación continua.
2. Seminarios: a presentación de traballos (1 punto) e o exame do seminario (1 punto) suporán o 20% da nota final. O exame do seminario será de opción múltiple con 10 preguntas con 4 respostas das cales só unha será válida. Cada 3 preguntas contestadas incorrectamente descontará unha.
3. Prácticas: entrega do caderno de prácticas; Contarán o 10% da nota final.
AVALIACIÓN DOS RESULTADOS DE APRENDIZAXE:
- Exame final: Coñecementos/Contidos: Con01, Con05
- Seminarios: Habilidades/Habilidades: H/D02, H/D03, H/D05, H/D07, H/D08; Competencias: Comp01, Comp02, Comp03, Comp04, Comp05
- Prácticas: Habilidades/Habilidades: H/D12, H/D14; Competencias: Comp04
AVALIACIÓN DO REPETIDOR:
- Estarán exentos da realización das prácticas durante un curso académico, mantendo a nota do curso anterior, salvo que desexen repetilas. En todo o demais aplicarase o sistema de avaliación anteriormente descrito.
NOTA
Non se contemplan actividades obrigatorias non avaliables.
A materia comprende 112,5 horas, das que 40,5 corresponden as tarefas docentes expositivas, seminarios, prácticas, titorías e examen, e o resto ao traballo persoal do alumno.
N/A
A materia impártese nos dous idiomas oficiais da comunidade autónoma.
Jorge Barros Velázquez
Coordinador/a- Departamento
- Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
- Área
- Tecnoloxía de Alimentos
- Correo electrónico
- jorge.barros [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Catedrático/a de Universidade
María Del Pilar Calo Mata
- Departamento
- Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
- Área
- Tecnoloxía de Alimentos
- Teléfono
- 982822424
- Correo electrónico
- p.calo.mata [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Titular de Universidade
Mércores | |||
---|---|---|---|
09:00-11:00 | Grupo /CLE_01 | Castelán | Aula 08. Louis Pasteur |
19.05.2025 10:00-14:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 04: James Watson e Francis Crick |
14.07.2025 10:00-14:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 03. Carl Linneo |