Créditos ECTS Créditos ECTS: 4.5
Horas ECTS Criterios/Memorias Horas de Titorías: 1.5 Clase Expositiva: 20 Clase Interactiva: 17 Total: 38.5
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Grao RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
Áreas: Tecnoloxía de Alimentos
Centro Facultade de Bioloxía
Convocatoria: Primeiro semestre
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable
RESULTADOS DA APRENDIZAXE
- Identificar as aplicacións de microorganismos e encimas na produción de alimentos.
- Enumerar os produtos e aditivos dispoñibles grazas á biotecnoloxía.
- Identificar marcadores moleculares de calidade e seguridade dos alimentos.
- Saber levar a cabo un proceso de fermentación.
- Deseñar, desenvolver e implementar a nivel práctico os principais métodos moleculares para a detección específica de especies animais, microorganismos indicadores, patóxenos e perturbadores, toxinas, etc., nos alimentos.
Contidos:
Expositivo
1. Procesos fermentativos e aplicacións biotecnolóxicas nas industrias transformadoras de produtos animais
2. Procesos fermentativos e aplicacións biotecnolóxicas en industrias transformadoras de produtos de orixe vexetal
3. Procesos fermentativos e aplicacións biotecnolóxicas na produción de novos alimentos
4. Aplicación de técnicas ómicas para a detección e identificación de microorganismos de interese nas fermentacións na industria alimentaria.
- SEMINARIOS
Haberá 8 horas de seminarios nas que se traballará en grupo sobre temas específicos da materia a través de traballos de investigación, incluíndo investigación sobre un tema a través de Copilot ou outra ferramenta de IA. As tarefas entregaranse no CV.
- Seminarios web ou Webinars. Reunións con Profesionais especializados tanto en industrias innovadoras como en laboratorios de análise, segundo dispoñibilidade (Cervexa artesá Aloumiña, Danone, Meraki, Gurung e outros)
- PRÁCTICAS
I. PRÁCTICAS INFORMÁTICAS
Haberá 5 horas de práctica no ordenador en dúas sesións.
Obxectivo xeral: Aplicación das tecnoloxías ómicas na detección, identificación e caracterización de culturas iniciadoras
1. Análise in-silico utilizando ferramentas xenómicas e proteómicas para a detección e identificación de bacterias como cultivos iniciadores (2,5 horas)
2. Análise in-silico utilizando ferramentas xenómicas e proteómicas para a detección e identificación de lévedos como cultivos iniciadores (2,5 horas)
En ningún caso se admitirán entregas atrasadas.
II. PRÁCTICAS DE CAMPO. Farase para visitar empresas do sector (empresa enolóxica, vinagreira/EVEGA)
TITORÍA
Realizaranse co fin de aclarar dúbidas que xurdan durante o desenvolvemento da materia.
Bibliografía básica
Advances in Biotechnology for Food Industry, Volume 14
1st Edition (2018) Eds: Alexandru Grumezescu Alina Maria Holban. Paperback ISBN: 9780128114438. eBook ISBN: 9780128114957. Academic Press
Starter Cultures in Food Production, 2017 Eds: Barbara Speranza, Antonio Bevilacqua, Maria Rosaria Corbo, Milena Sinigaglia. Print ISBN:9781118933763. Online ISBN:9781118933794. DOI:10.1002/9781118933794. John Wiley & Sons, Ltd.
Food, Fermentation, and Micro-organisms, 2nd Edition (2019) Ed: Charles W. Bamforth, David J. Cook. ISBN: 978-1-405-19872-1. Wiley-Blackwell
Foodomics: Omic Strategies and Applications in Food Science: Volume 26 (Food Chemistry, Function and Analysis) (2021) Editor: Jorge Barros-Velázquez Print ISBN: 9781788018845, 1788018842. Print ISBN: 9781788018845, 1788018842. eText ISBN: 9781839163012, 1839163011. Editorial: Royal Society of Chemistry (RSC Publishing)
Food Microbiology. Principles into Practice. Volume1: Microorganisms Related to Foods, Foodborne Diseases, and Food Spoilage (2016) Editor(s): Osman Erkmen, T. Faruk Bozoglu. Print ISBN:9781119237761 |Online ISBN:9781119237860 |DOI:10.1002/9781119237860. John Wiley & Sons, Ltd
Bibliografía complementaria
High Value Fermentation Products. Volume 1. (2019 ). Ed: Saurabh Saran, Vikash Babu and Asha Chuabey Scrivener Publishing LLC (Wiley)
Advances in Food Authenticity Testing, 2016 Editor: Gerard Downey. eBook ISBN: 9780081002339. Hardcover ISBN: 9780081002209. Woodhead Publishing
Advances in Food Diagnostics, 2nd Edition (2017 ) Fidel Toldrá (Editor), Leo M. L. Nollet (Editor) ISBN: 978-1-119-10588-6 September Wiley-Blackwell
Modern Techniques for Food Authentication. 2nd Edition. Editor: Da-Wen Sun. eBook ISBN: 9780128142653. Hardcover ISBN: 9780128142646. Academic Press
Lista de resultados de aprendizaxe:
Coñecementos/contidos: Con01, Con05.
Habilidades/habilidades: H/D02, H/D03, H/D05, H/D07, H/D08, H/D12, H/D14.
Competencias: Comp01, Comp02, Comp03, Comp04, Comp05.
Competencias
2.1. Coñecemento/contido
• Con01: Coñecer os conceptos, métodos e resultados máis importantes das distintas ramas da Biotecnoloxía.
• Con05: Coñecer as bases moleculares e técnicas de manipulación da información xenética en microorganismos, animais e plantas e comprender as súas aplicacións en diferentes ámbitos biotecnolóxicos.
2.2. Habilidades/habilidades
• H/D02: Buscar, procesar, analizar/interpretar e sintetizar información e resultados relevantes de diversas fontes e obter conclusións sobre temas relacionados coa Biotecnoloxía.
• H/D03: Organiza e planifica o teu traballo.
• H/D05: Traballo en equipo.
• H/D07: Iniciativa, espírito emprendedor e adaptación a novas situacións (resiliencia).
• H/D08: Liderado e xestión de equipos.
• H/D12: Saber aplicar técnicas instrumentais e protocolos de traballo nun laboratorio, aplicando normas e técnicas relacionadas coa seguridade e a hixiene, a xestión de residuos e a calidade.
• H/D14: Saber analizar e deseñar procesos industriais biotecnolóxicos e aplicalos á mellora de procesos e produtos con criterios de sustentabilidade e xestión da calidade.
23. Competencias
• Comp01: Que os estudantes teñan a capacidade de reunir e interpretar datos relevantes (normalmente dentro da súa área de estudo) para emitir xuízos que inclúan a reflexión sobre cuestións relevantes de carácter social, científico ou ético.
• Comp02: Que o alumnado sexa capaz, tanto por escrito como oralmente, de debater e transmitir información, ideas, problemas e solucións relacionados coa Biotecnoloxía a un público tanto especializado como non especializado/xeral.
• Comp03: Que o alumnado teña desenvolvido aquelas habilidades de aprendizaxe necesarias para emprender estudos posteriores cun alto grao de autonomía.
• Comp04: Que o alumnado saiba aplicar de forma profesional os coñecementos teórico-prácticos adquiridos na titulación e sexa competente na formulación/resolución de problemas, así como na elaboración/defensa de argumentos tanto en contextos académicos como profesionais relacionados coa innovación e industria biotecnolóxica.
• Comp05: Estudar e aprender de forma autónoma, con organización de tempo e recursos, novos coñecementos e técnicas en Biotecnoloxía e adquirir capacidade de traballo en equipo.
METODOLOXÍAS DOCENTES
Seguiranse as metodoloxías xerais da titulación descritas no apartado 5.1.A da Memoria.
METODOLOXÍAS DOCENTES
- Clases maxistrais, nas que o profesor explicará os conceptos da materia co apoio de soportes audiovisuais e informáticos; Pode ter diferentes formatos (teoría, problemas e / ou exemplos xerais, pautas xerais da materia), promovendo a participación dos estudantes a traves de Research assignments incluíndo investigacións sobre temas da materia usando Copilot ou outra ferramenta de intelixencia artificial dispoñible na USC ou Microsoft 365 con entrega de tarefas no CV.
As clases teóricas impartiranse en dúas horas á semana ao longo do curso. A aprendizaxe autónoma e cooperativa combinaranse.
1. Aprendizaxe dirixida a través de charlas e materiais didácticos.
2. Aprendizaxe cooperativa na que os alumnos traballarán fóra da aula os contidos da materia co material didáctico e material de autoaprendizaxe a través das ferramentas de e-learning da plataforma Moodle.
- Seminarios en pequenos grupos, nos que se propoñen e resolven aplicacións da teoría, webinars,.., etc. É necesaria a participación activa dos estudantes.
- Visitas a industrias relacionadas.
- Clases prácticas fora da aula, nas que os alumnos,levarán a cabo fermentación de larga duración, monitorizando e anotando as observación, e resolverán cuestións prácticas. Entregarán memoria de todas as actividades
- Prácticas na aula de informática nas que os alumnos utilizarán programas e bases de datos relevantes para a materia.
- Titorías (individuais ou en grupo) para aclarar dúbidas, proporcionar información ou guiar aos alumnos, así como para coñecer o progreso na adquisición de habilidades.
TITORÍAS DE ATENCIÓN AO ALUMNO. Son titorías que non están reflectidas no calendario, que se realizarán ao longo do curso para responder ás preguntas dos alumnos. Para a realización de titorías, así como para manter unha comunicación directa tanto entre o propio alumnado como entre este e o profesor, pódese utilizar o foro do Campus Virtual, os MS Teams ou o correo electrónico.
1. Avaliación continua (10% da nota final): o traballo persoal e colaborativo do alumnado recollerase mediante a participación activa na aula e nas probas, e fóra da aula a través das ferramentas do campus virtual da USC que incluirán:
- Traballos de investigación, incluíndo investigación sobre temas da materia usando Copilot ou outra ferramenta de IA dispoñible para a USC ou Microsoft 365, con entrega de tarefas no CV, cun tempo de 1 semana para enviar a tarefa. Nalgunhas clases, ao final da clase realizarase un traballo de investigación sobre o tema utilizando Copilot ou outra ferramenta de IA que se entregará na clase no CV.
- Cuestionarios asíncronos (un cuestionario asíncrono de opción múltiple por cada semana de clase para resolver durante 1 semana,...).
2. Avaliación dos seminarios (10% da nota final): Traballos de investigación que inclúen investigación sobre un tema utilizando Copilot ou outra ferramenta de IA. A tarefa entregarase no CV
3. Avaliación das prácticas e prácticas de campo (10% da nota final): A asistencia será obrigatoria e a súa avaliación realizarase mediante entrega de traballos. asistencia obligatoria.
4-Avaliación dos coñecementos teórico-prácticos (suporá o 70% da nota final). Consistirá nunha proba final presencial que avaliará todos os coñecementos teóricos e prácticos. A proba realizarase mediante a ferramenta Cuestionario con ordenador persoal ou na aula de informática para os que non dispoñan de ordenador, consistente nun único exame tipo test de 40 preguntas con 4 posibles respostas, e unha única resposta correcta na que cada resposta incorrecta resta un 33%. O cuestionario estará en modo de navegación secuencial con 8 preguntas por páxina, mesturando preguntas e respostas. Para aprobar a materia, o alumnado deberá obter unha puntuación superior ao 45% da nota máxima posible para este exame.
AVALIACIÓN DOS RESULTADOS DE APRENDIZAXE:
- Exame final: Coñecementos/Contidos: Con01, Con05
- Seminarios: Habilidades/Habilidades: H/D02, H/D03, H/D05, H/D07, H/D08; Competencias: Comp01, Comp02, Comp03, Comp04, Comp05
- Prácticas: Habilidades/Habilidades: H/D12, H/D14; Competencias: Comp04
AVALIACIÓN DE REPETIDORES:
- Estarán exentos da realización das prácticas durante un curso académico, mantendo a nota do curso anterior, salvo que desexen repetilas. En todo o demais aplicarase o sistema de avaliación anteriormente descrito.
TIPO DE GRUPO HORAS PRESENCIALIDAD (%)
Docencia teórica 20 100%
Docencia interactiva seminario 6 100%
Docencia interactiva laboratorio/aula informática 5 100%
Prácticas de campo 6 100%
Docencia clínica
Tutorización en grupo reducido 1,5 100%
Examen 2 100%
Trabajo personal del alumnado 72 0%
Tempo de estudos e de traballo persoal que debe dedicar un estudante para superala: 72 h
Recomendacións para o estudo da materia
Dado que se emprega unha metodoloxía baseada na avaliación continua, é necesario un traballo continuo cos contidos da materia xa que algúns contidos están baseados nos anteriores, o que fai moi conveniente ter asimiladas as materias anteriores antes de intentar comprender as novas. É o único xeito de poder superar as diferentes actividades de avaliación que se propoñen.
Para o estudo da materia, recoméndase realizar todos os exercicios
A materia impartese nos dous idiomas oficiais da comunidade autónoma.
Recomandase coñecementos de ingles
-A admisión do alumnado matriculado no laboratorio de prácticas esixe que coñeza e cumpra as Normas Xerais de Seguridade nos laboratorios de prácticas da Universidade de Santiago de Compostela. A citada información está dispoñible na web da USC http://www.usc.es/export9/sites/webinstitucional/gl/servizos/sprl/desca… -seguroe-nos -laboratorios-de-practicas.pdf).
Jorge Barros Velázquez
- Departamento
- Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
- Área
- Tecnoloxía de Alimentos
- Correo electrónico
- jorge.barros [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Catedrático/a de Universidade
María Del Pilar Calo Mata
Coordinador/a- Departamento
- Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
- Área
- Tecnoloxía de Alimentos
- Teléfono
- 982822424
- Correo electrónico
- p.calo.mata [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Titular de Universidade
Xoves | |||
---|---|---|---|
09:00-11:00 | Grupo /CLE_01 | Castelán | Aula 07. Konrad Lorenz |
21.01.2025 10:00-14:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 08. Louis Pasteur |
25.06.2025 10:00-14:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 08. Louis Pasteur |