EPSE / CAMPO DE PRÁCTICAS /BODEGAS
Achégate ao mundo do viño, unha ollada a este apaisoante mundo, unha aproximación ao mundo da viña e o viño e a súa conexión, a súa cultura, coñecemento dos seus principios e chaves para a diversidade de produtos que resultan, a súa expresión cultural e a tradición económica.
INSCRICIÓN
CONTIDOS:
- O mundo da viticultura e a súa relación co mundo vinícola.
- Apreciación dos detalles do viño.
- Introducción ao coñecemento da viticultura ( a pranta, as labores e o porqué, os tipos de viticultura, causas, participación no manexo da viña e a realización da vendima).
- Iniciación a Enoloxía básica (concepto de adega, materiáis e funcións, tipos de adegas tradicionáis en Galicia, realización de microvinificaciones e traballo elemental en adega).
- Nociones de cata, conexión, variedades, terroir, elaboración e viño en cata.
PROGRAMA:
- Da Cepa á Copa:
- Presentación do curso. Breve descrición do temario. Da cepa á copa (Julián García Berrios) e Cristina Cabaleiro.
- O Ciclo do viño. Óscar Rodríguez.
- Iniciación á cata e cata de 5 viños (dous brancos, dous tintos e dous tintos con madeira). Isabel Lozano.
Data e hora: 30 de xuño.
Horario: 18:00-21:00h
Lugar: Salón e Actos e Terraza do Edif. CACTUS.
- E Tarzan.. Non sabía de parras?
- Descrición básica da morfoloxía da vide.
- Breve descrición das plantas con saída a campo.
- Descrición das tarefas propias da viña.
Data: 1 de xullo.
Hora: 10:00-14:00h
Lugar: Finca de Prácticas da EPSE e Finca experimental Monte do Cristo de Portomarín.
- Mesma zona, diferente viño
-Descrición da influencia do Terroir: só, clima variedade, manexo e elaboración.
- Terroir , variedades e elaboracións.Óscar Rodríguez e Roberto Fuentes.
- Tipos de cata e cata de 3 viños (da mesma variedade e diferentes entre si).Isabel Lozano.
Data: 7 de xullo.
Hora: 18:00-21:30h
Lugar: EPSE ou Vinissi.
- As dores de cabeza en viticultura.
- Pragas e enfermidades da vide. Visita teórico-práctica (Cristina Cabaleiro).
Data: 21 de xullo.
Hora: 18:00-21:00h
Lugar: Finca experimental Monte do Cristo de Portomarín.
- Como se elabora o viño hoxe en día.
- Visita a unha adega piloto moderna. Enrique Arbones.
Data: 8 de setembro.
Hora: 18:00-20:00h
Lugar: Adega/ EPSE
- As nosas uvas, Como van?. Preparando a vendima.
- A maduración da uva e o momento óptimo da vendima. Julián García Berrios.
- Mostreo en campo e determinación de grao probable.
Data: 9 de setembro.
Hora: 10:00-13:00h
Lugar: Finca experimental Monte do Cristo de Portomarín.
- Preparando a Adega.
- Preparación da Adega e vendima para a elaboración.
- Necesidades das instalacións para unha elaboración básica de viño.
- Protocolos de elaboración.
Roberto Fuentes e Óscar Rodríguez.
Data: 15 de setembro.
Hora: 18:00-21:00h
Lugar: EPSE.
- Xa estamos…...ay que lio!!!! A vendima.
- Encubado da uva: Recepción da uva e procesos do encubado. Julián García Berrios e Óscar Rodríguez.
Data: 22 de setembro.
Hora: 18:00-21:00h
Lugar: Finca experimental Monte do Cristo de Portomarín
- ¿Ferven?.
- Seguimento da fermentación alcohólica e decisións a tomar.
- Agora, toda a semana pendentes (o proceso da fermentación). Óscar Rodríguez.
- Cata de viños en fermentación Cata de mostos. Isabel Lozano.
Data: 6 de outubro.
Hora: 18:00-21:00h
Lugar: EPSE
- Que pasa?? Que ben cheira!!!! Seguimento das fermentacións.
- Seguimento da fermentación alcohólica e que está pasando. Óscar Rodríguez.
Data: 13 de outubro.
Hora: 18:00-20:30h
Lugar: EPSE
- Descubado.
- Descubado e fermentación maloláctica. Óscar Rodríguez.
Data: 20 de outubro.
Hora: 18:00-20:00h
Lugar: EPSE
- Cata final
- Los defectos del vino. Isabel Lozano.
- Catando lo que nos gusta. Cada alumno o grupo y profesores deberá presentar un vino que le guste y lo cataremos entre todos. Isabel Lozano.
Data: 27 de outubro.
Hora: 18:00-21:30h
Lugar: EPSE
Coordina e imparte: Julián García Berrios e Cristina Cabaleiro Sobrino (Profesores Titulares do Departamento de Produción Vexetal, Grupo Viticultura e Sanidade Vexetal da USC).
Colabora e imparte: Óscar Rodríguez (Ingeniero agrónomo da EPS de Enxeñaría da USC), Roberto Fuentes (Enólogo), Isabel Lozano ( Sumiller e Xerente EnVinissi). Enrique Arbones
Coste de inscrición: 5€ (regalo copa cata).
Material necesario: coche propio.