Créditos ECTS Créditos ECTS: 6
Horas ECTS Criterios/Memorias Horas de Titorías: 10.5 Clase Interactiva: 4 Total: 14.5
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Traballo Fin de Grao RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Campus Sur
Áreas: Centro Superior de Hostalería
Convocatoria: Traballos Fin de Grao e Máster
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable
O Traballo Fin de Grao (TFG), así como todas as actividades de formación práctico-profesional do título, contribúen a verificar a adquisición por parte do estudante dos coñecementos, competencias, destrezas e resultados da aprendizaxe referenciados no plan de estudos, facilitando a súa posta en práctica supervisada e permitindo que o alumnado obteña unha visión completa tanto do seu proceso de formación como da realidade do sector gastronómico e hoteleiro.
O seu desenvolvemento require coñecementos interdisciplinares e o alumnado aprende facendo, adquirindo unha metodoloxía de análise, resolución de problemas e toma de decisións necesaria para o seu futuro exercicio profesional.
O TFG consistirá na elaboración individual ou, excepcionalmente, por unha parella de estudantes dun proxecto, ensaio, informe ou estudo orixinal que integre e desenvolva os coñecementos, habilidades, competencias e destrezas adquiridos durante os seus estudos de grao.
En concreto, trátase do desenvolvemento dun proxecto relacionado coa empresa que supón a integración e posta en práctica dos devanditos coñecementos e competencias de diferentes áreas de coñecemento, cunha visión global e integrada ou permitindo a especialización nunha área específica do currículo. O contido do TFG pode incluír unha análise crítica da realidade empresarial ou o desenvolvemento dunha proposta debidamente avaliada, así como a súa posible posta en práctica e aplicación.
O TFG estará orientado á avaliación das competencias asociadas ao grao, tanto específicas como transversais, como a capacidade de buscar, xestionar, organizar e interpretar datos relevantes, así como de redactalos, presentalos e defendelos.
• Estrutura do traballo
O TFG debe incluír as seguintes seccións:
a) Portada, que incluirá o/os autor/es, a titulación á que pertence o Proxecto Fin de Grao, o título completo, o curso académico de presentación e a convocatoria/oportunidade.
b) Índice (capítulos, seccións, táboas, etc.).
c) Breve resumo (máximo 300 palabras) e palabras clave. Este resumo tamén debe estar escrito en inglés (resumo e palabras clave).
d) Introdución, que fará referencia aos obxectivos do Proxecto Fin de Grao.
e) Desenvolvemento do contido.
f) Conclusións.
g) Bibliografía e outros materiais e fontes documentais empregados.
h) Agradecementos e apéndices (se é o caso).
O traballo seguirá calquera dos sistemas de citación aceptados no campo das ciencias sociais e xurídicas. O CSHG recomenda o uso das normas APA.
• Formato do traballo
O TFG terá unha extensión mínima de 20 páxinas e máxima de 30, contabililizándose aparte a portada, o resumo, a bibliografía e os apéndices.
O traballo debe estar correctamente paxinado, toda a información complementaria debe achegarse como apéndices e pódese enviar calquera material adicional que se considere oportuno.
O formato será o seguinte:
- Tipo e tamaño da fonte: Arial, tamaño 11 para o texto e 10 para as notas a pé de páxina.
- Interlineado: 1,5
- Aliñamento do texto: xustificado
- Marxes: superior e inferior de 2,5 cm e dereita e esquerda de 3 cm.
- Paxinación: esquina inferior dereita
- As abreviaturas empregadas deben especificarse a primeira vez que se usan no texto.
- As notas a pé de páxina deben ir a espazo simple.
- Os gráficos, as táboas e as imaxes deben numerarse na orde en que se citan, incluíndo unha declaración que explique brevemente o que se pretende ilustrar.
A bibliografía básica e complementaria será supervisada polo titor de cada Traballo de Fin de Grao, en función do seu enfoque, contido e enfoque.
o Básicas y Generales
B1. ► Que o alumnado demostrase coñecementos e comprensión nunha área de estudo que se basea nos alicerces da educación secundaria xeral e que normalmente se atopa a un nivel que, aínda que está respaldado por libros de texto avanzados, tamén inclúe algúns aspectos que implican coñecementos da vangarda do seu campo de estudo (a xestión e administración de empresas hostaleiras).
B2. ► Que o alumnado saiba aplicar os seus coñecementos ao seu traballo ou vocación dun xeito profesional e posúa as habilidades que se demostran habitualmente mediante o desenvolvemento e a defensa de argumentos e a resolución de problemas dentro da súa área de estudo (sector empresarial hostaleiro).
B3. ► Que os estudantes teñan a capacidade de reunir e interpretar datos relevantes para emitir xuízos que inclúan unha reflexión sobre temas relevantes, de índole social, científica ou ética (normalmente no seu campo de estudo).
B4. ► Que os estudantes poidan transmitir información, ideas, metodoloxías, problemas e solucións a un público tanto especializado como non especializado, tanto mediante comunicación oral como escrita no seu ámbito de estudo.
B5. ► Que os estudantes desenvolvesen aquelas habilidades de aprendizaxe necesarias para emprender estudos posteriores cun alto grao de autonomía en todo tipo de contextos.
G1. ► Formar profesionais que sexan capaces de desempeñar tarefas de xestión e dirección nas organizacións empresariais hostaleiras, desenvolvendo habilidades de liderado, cunha clara orientación de servizo ao cliente, alta capacidade de adaptación permanente e innovación e orientación a resultados nas diferentes áreas do sector, favorecendo o desenvolvemento sostible e respectando a diversidade e multiculturalidad: Organizar e analizar a información, identificar oportunidades, definir obxectivos e estratexias, planificar, deseñar e asignar recursos, dirixir e motivar persoas, resolver problemas e tomar decisións, alcanzar obxectivos e avaliar resultados.
o Transversais
T1- Capacidade de xestión da información, análise e síntese
T2-Capacidade de organización e planificación
T3-Comunicación oral e escrita no ámbito empresarial
T4-Coñecementos de informática e TIC relativos ao ámbito de estudo
T5-Resolución de problemas e toma de decisións
T6-Traballo en equipo
T8-Habilidades nas relacións interpersoais e resolución de conflitos
T9-Recoñecemento á diversidade e a multiculturalidad (mención Gastronomía)
T10-Razoamento crítico, compromiso ético e social (mención Gastronomía)
T11-Aprendizaxe autónoma permanente e adaptación a novas situacións
T12-Liderado responsable (mención Gastronomía)
T13-Iniciativa, espírito emprendedor, resiliencia e orientación ao logro
T14-Motivación pola mellora continua da calidade e a sustentabilidade ambiental
T15-Deseño e xestión de proxectos
T16-Habilidades de investigación e curiosidade intelectual
T17- Capacidade para poñer en práctica os coñecementos con perspectiva social e de crecemento (mención Gastronomía) AV/AV1-Vocación de servizo e espírito de colaboración (mención Gastronomía) AV/AV3-Respecto, tolerancia e responsabilidade persoal e profesional AV/AV4-Autoconfianza e seguridade
Específicas
E1-Comprender os principios do Turismo e analizar a súa dimensión económica, así como o seu carácter dinámico e evolutivo.
E2- Recoñecer as principais estruturas político-administrativas turísticas e os principais axentes turísticos, nos que se enmarca a actividade hostaleira.
E3-Converter un problema empírico nun obxecto de investigación turística.
E4-Ter unha marcada orientación de servizo ao cliente (mención Gastronomía).
E5-Analizar, sintetizar e resumir a información económico-patrimonial das organizacións hostaleiras.
E6-Xestionar os recursos financeiros nas empresas do sector hostaleiro.
E7-Definir obxectivos, estratexias e políticas de comercialización das empresas do sector hostaleiro.
E8-Dirixir e xestionar os distintos tipos de organizacións hostaleiras (alojativas e gastronómicas).
E9-Manexar técnicas de comunicación.
E10-Comprender o marco legal e fiscal que regula as actividades hostaleiras.
E12-Coñecer e aplicar o procedemento operativo do ámbito de aloxamento. (mención Dirección Hostaleira)
E13-Coñecer e aplicar o procedemento operativo do ámbito de restauración e a gastronomía. (mención Gastronomía)
E14-Analizar e utilizar as tecnoloxías da información e as comunicacións (TIC) no sector hostaleiro.
E15-Planificar e xestionar os recursos humanos das organizacións do sector hostaleiro.
E16-Comprender o funcionamento dos destinos, estruturas turísticas e os seus sectores empresariais no ámbito mundial.
E17-Traballar en contornas socioculturais diferentes vinculados coa actividade hostaleira.
E18-Detectar necesidades de planificación técnica de infraestruturas e instalacións hostaleiras (alojativas e de restauración).
E19- Comprender a importancia da sustentabilidade, tanto a nivel económico, social e ambiental, contribuíndo ao desenvolvemento sostible no ámbito gastronómico e hostaleiro.
E20-Identificar, investigar e avaliar problemas, xerar novas ideas e conceptos de maneira creativa e aplicar solucións ao deseño e definición de propostas innovadoras no ámbito gastronómico e hostaleiro.
Ao comezo de cada curso realizarase unha presentación dos obxectivos e orientación do Traballo de Fin de Grao (TFG), coa planificación do mesmo.
O TFG estimulará a aprendizaxe autónoma, conferindo ao alumnado maior confianza na súa capacidade de aprender en por si e complementa a súa capacidade de adaptación. Permite a adquisición e posta en práctica de coñecementos e habilidades vinculados ás diferentes áreas, posibilitando desenvolver as capacidades de iniciativa e emprendemento, creatividade e innovación.
O TFG desenvólvese baixo a supervisión dun/a ou máis titores/as académicos, realizándose titorías personalizadas de apoio e orientación ao estudante na realización do traballo, procurando desenvolver a capacidade reflexiva do mesmo e potenciando a súa autonomía en habilidades como a planificación, resolución de problemas e toma de decisións. O/o titor/para programará sesións de traballo ao longo do curso, nas que expoñerá as características do traballo e establecerá a programación das tarefas, emitindo o informe preceptivo sobre o seguimento antes da defensa do TFG e a efectos de que se teña en conta para a avaliación.
Especificamente, na mención Gastronomía, a temática do TFG poñerase en práctica, permitindo a súa tangibilización.
Ao final do proceso, o contido do Traballo Fin de Grao expoñerase e defenderase publicamente, segundo as condicións especificadas no Regulamento do TFG do CSHG.
O sistema de avaliación terá en conta todas as actividades realizadas polo alumnado que se indiquen a continuación, en cada unha das oportunidades para superar a materia. O alumnado que non supere a materia na primeira oportunidade terá dereito a unha segunda oportunidade, que será a que figure no expediente académico no caso de que a cualificación alcanzada fose superior..
Primeira oportunidade ordinaria:
O alumnado dispoñerá de dúas modalidades de avaliación:
a) Evaliación por un Tribunal.
b) Evaluación polo Titor/a do traballo.
A modalidade deberá ser solicitada expresamente polo/a estudante. En caso de ausencia de solicitude, a modalidade ordinaria asignada será a avaliación por titor/a.
Na modalidade Tribunal, a cualificación final establecerase do seguinte modo: 50% da nota corresponderá á cualificación do tribunal na presentación e 50% ao informe do seu titor/a, avaliando o contido do documento TFG. A cualificación máxima poderá ser de 10.
Na modalidade Titor/a, o/o titor/para outorgará a cualificación que corresponda conforme aos criterios de avaliación indicados, supoñendo o 100% da nota e manténdose as porcentaxes anteriores respecto a a presentación e defensa, e ao informe escrito do titor/a. A cualificación máxima neste caso será de 8,0.
Segunda oportunidade extraordinaria:
Os criterios de avaliación nesta segunda oportunidade serán os mesmos que na primeira. O estudante deberá volver presentar unha nova versión do TFG e realizar a presentación e defensa, previa solicitude pola súa banda.
• Segunda e posteriores convocatorias
En cada convocatoria dispoñerase de dúas oportunidades. Serán de aplicación, neste caso, as mesmas condicións indicadas para 1ª e 2ª oportunidade da primeira convocatoria.
Nas diferentes oportunidades de cada convocatoria, o alumnado que, unha vez feita a entrega do traballo e verificadas as condicións para o seu defensa, non se presente á defensa do TFG na data asignada, terá a cualificación de suspenso nesa oportunidade. O alumnado matriculado que non se presente en ningunha das oportunidades, non entregando o traballo, recibirá unha cualificación de “non presentado”. En calquera caso, terase en conta o Regulamento de TFG.
O plaxio na realización do TFG será penalizado cunha cualificación de suspenso (0) na convocatoria correspondente. Considerarase plaxio a utilización de materiais e fontes, incluídos os de carácter tecnolóxico, que non fosen citados, así como os seus autores e que non fosen reelaborados ou reinterpretados.
Como norma xeral, entenderase como plaxio se no TFG:
- Cópiase, sen citar a fonte, fragmentos de texto, fixéronse mínimas modificacións ou non e unicamente cambiando palabras do texto orixinal ou alterando a orde das frases ou os parágrafos.
Non se incorrerá en plaxio cando no TFG:
- Cítese un fragmento de texto de forma entrecomillada ou se redacte un parágrafo retocando o orixinal. citando a fonte segundo a normativa utilizada.
As actividades formativas e a súa dedicación en horas serán as seguintes, segundo cada mención:
Mención Dirección Hostaleira:
Clase Expositiva: 6, horas de Titorías: 15, clase Interactiva: 3, traballo do Alumno/a: 156. Total: 180 horas
Mención Gastronomía:
• Clase Expositiva: 6, horas de Titorías: 15, clase Interactiva: 3, traballo do Alumno/a: 156. Total: 180 horas.
Recoméndase que o estudante realice unha planificación das tarefas e tempos para cumprir coa cronoloxía que se estipule para a elaboración do TFG, apoiándose no titor/para asignado e asistindo ás sesións de traballo ao longo do curso.
Á súa vez, recoméndase que o alumnado realice o Curso Avanzado de Competencias en Información da rede de Bibliotecas da USC. O CSHG recomenda o uso da normativa de estilo e citación APA na elaboración do TFG.
O centro poderá utilizar procedementos automatizados de detección de plaxio que poidan considerarse adecuados para garantir a autoría de Trabállos Fin de Grao.