O Campus Terra da USC, berce da innovación no sector primario
O vicerreitor de Desenvolvemento Científico e Tecnolóxico, Andrés Barreiro Lois, inaugurou este xoves, no salón de actos da EPS de Enxeñaría do Campus Terra da USC, a ‘Xornada de divulgación de resultados: Grupos Operativos en Galicia’, na que se deron a coñecer os resultados dos proxectos dos Grupos Operativos da Asociación Europea da Innovación (AEI) en materia de produtividade e sustentabilidade agrícola, promovidos pola Consellería do Medio Rural.
Neste senso, Barreiro Lois definiu o Campus Terra como o “espazo axeitado para acoller actividades de divulgación no ámbito agrícola, gandeiro e forestal, razón pola que ofreceu a súa colaboración para organizar un evento que facilita a difusión dos resultados dos primeiros proxectos de Grupos Operativos de Galicia, iniciados a mediados de 2016 e que rematan na actualidade”.
A Xornada estivo estruturada en tres bloques. No primeiro deles, moderado polo xestor de Innovación e Transferencia do Campus Terra, Roberto Lamas, tiveron cabida os avances dos proxectos desenvolvidos no eido da Dixitalización: ‘Deseño de ferramentas para minimizar o impacto sobre o medio natural nas aplicacións de xurro de explotacións de porcino’, ‘Deseño dunha aplicación informática para a mellora na xestión de terras da Cooperativa CUSOVIAME’, ‘e-Monte. Plataforma innovadora de compra/venta de lotes de madeira entre propietarios forestais e empresas’, ‘Integración de datos multiespectrais e agroclimáticos na xestión dun viñedo como apoio á toma de decisións en viticultura de precisión’, e ‘Posta a punto da técnica de rego por goteo como base para a produción sustentable dos cultivos en A Limia’.
A continuación, Emilio Martínez, técnico de Xestión de I+D da USC, moderou a mesa relativa a aqueles proxectos que contribuíron a facer achegas en materia de Economía Circular: ‘Alternativas para a bioxestión de zurro de porcino para a fertilización agrícola’, ‘Novas alternativas de cultivo para a comarca de A Limia’, ‘Viabilidade do aproveitamento integral dos bosques de castaños da cooperativa’, e ‘Granxas de leite galegas en harmonía coa natureza e biodiversidade agraria’.
Finalmente, na sesión relativa aos proxectos de Produción Primaria, moderada por Pedro Fiz Rocha, tamén xestor do Campus Terra, abordouse a valorización do leite de vacún producida en explotacións ecolóxicas e convencionais de Galicia, a mellora da produción e da calidade proteica dos forraxes mediante o desenvolvemento de técnicas que incrementen a eficiencia na utilización do nitróxeno, a creación dunha metodoloxía para optimizar a produción de carne de xatos procedentes de Agrigga Carne, S.C.G, o estudo da planificación moderna dunha plantación de castaños para froito en ecolóxico, así como o proxecto ‘El Dorado Verde’, centrado na extracción da resina do pino en maior cantidade e calidade sen danar a árbore.